«Να προσέχεις τι εύχεσαι γιατί μπορεί να σου συμβεί» λέει το παλιό γνωμικό και αυτό ακριβώς μόλις φαίνεται ότι συνέβη στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ταλιμπάν ζήτησαν «τεχνική βοήθεια» από την Τουρκία, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, ουσιαστικά του μοναδικού «ομφάλιου λώρου» που συνδέει το Αφγανιστάν με τον έξω κόσμο.

Η παγίδα

Η παγίδα; Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να απαιτούν η Τουρκία -όπως και οι υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις- να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν ως τις 31 Αυγούστου, απειλώντας μάλιστα με συνέπειες αν αυτό δεν υλοποιηθεί, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους.

Η Τουρκία είχε προσφερθεί αρχικά να διατηρήσει στρατεύματα για την ασφάλεια του αεροδρομίου, ωστόσο το αίτημα των Ταλιμπάν διαφέρει, καθώς αφορά κυρίως σε πολιτικό προσωπικό και όπως είπε στο πρακτορείο Τούρκος αξιωματούχος, η ασφάλειά του χωρίς Τούρκους στρατιώτες εκεί δεν είναι εξασφαλισμένη.

Περιπλεγμένη κατάσταση

Για να γίνει σαφές πόσο περιπλεγμένη είναι η κατάσταση, η Άγκυρα δηλώνει απολύτως έτοιμη να αποσύρει άμεσα τους περίπου 500 στρατιώτες της που βρίσκονται στην Καμπούλ και ταυτόχρονα διαπραγματεύεται με τους Ταλιμπάν σχετικά με το αίτημά τους για υποστήριξη του αεροδρομίου.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο, έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα της ασφάλειας του αεροδρομίου θα το ρυθμίσουν οι ίδιοι μετά τις 31 Αυγούστου, οπότε και θα αποχωρήσουν και τα τελευταία ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από το Αφγανιστάν.

Σπαζοκεφαλιά για τον Ερντογάν

Από την πλευρά της Άγκυρας, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ακόμα δεν υπάρχει απάντηση στο αίτημα των Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι αυτή θα έλθει ως το τέλος Αυγούστου, ωστόσο, η κατάσταση αποτελεί πραγματική σπαζοκεφαλιά για τον Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τα σχέδιά του για «πόδι» στο Αφγανιστάν να παίρνουν περίεργη τροπή.

  • Αν δεχθεί τους όρους των Ταλιμπάν, τότε θέτει Τούρκους πολίτες σε κίνδυνο και θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ΝΑΤΟ που δεν καλοβλέπει τα ανοίγματα της Άγκυρας.
  • Αν πει όχι, σίγουρα χάνει μια ευκαιρία να «τα βρει» με τους Ταλιμπάν και να αποδείξει ότι η Τουρκία είναι ισχυρός «παίκτης», όχι μόνο στα στενά όρια της περιοχής της αλλά και ευρύτερα.

Το μόνο θετικό για την Τουρκία είναι ότι οι Ταλιμπάν μοιάζουν να επιθυμούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τις 31 Αυγούστου, οπότε ίσως είναι πιο ελαστικοί στους όρους που θα θέσουν στην Άγκυρα για το ζήτημα της «τεχνικής υποστήριξης», όμως όλα αυτά είναι ακόμα εικασίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr