Σε κατάσταση… παροξυσμού μοιάζει να βρίσκεται ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας, ανεβάζοντας συνεχώς τους τόνους των προκλήσεων. Ιδίως η πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δίνει κυριολεκτικά «μάχη πολιτικής επιβίωσης» εμφανίζεται κάθε μέρα και πιο αδιάλλακτη.

Έτσι, μετά τον Ερντογάν, στο χορό των προκλήσεων και των απειλών μπήκε και ο κυβερνητικός εταίρος του, επικεφαλής των ακροδεξιών «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος σε παραληρηματικό ύφος έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την Τουρκία την μονομερή κήρυξη ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ ζήτησε και την κατάθεση σχετικών χαρτών στον ΟΗΕ, καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας.

Το… σχέδιο Μπαχτσελί

Μάλιστα, ο Μπαχτσελί, ο οποίος βλέπει το κόμμα του, MHP, να έχει απώλειες στις δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, περιέγραψε μέχρι και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAVTEX διαρκείας στην περιοχή. Αυτό που πρότεινε ο Μπαχτσελί, είναι να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Ουσιαστικά, δηλαδή, να ορίσει μόνη της η Τουρκία την ΑΟΖ της σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, αυτή πρέπει να καταγραφεί στους ναυτικούς χάρτες της χώρας και να κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ, για να «περάσει» και επισήμως ότι αυτή είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Έτσι, είπε, θα καταγραφεί στους χάρτες ποια νησιά και βραχονησίδες δεν έχουν περάσει επίσημα και με συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάνης, στην Ελλάδα και άρα ανήκουν στην Τουρκία. Και τα νησιά και οι βραχονησίδες που θα βρίσκονται στην ΑΟΖ που θα κηρύξει η Τουρκία, θα τεθούν υπό τη δικαιοδοσία πολιτικών διοικήσεων, συνέχισε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Έχουμε στείλει ένα ιστορικό μήνυμα στην Ελλάδα»

«H Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ή θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού ή θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άσκηση EFES 2022. «Έχουμε στείλει ένα ιστορικό μήνυμα στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία περνάει σε πράξεις, κινείται με προσοχή και αυτοπεποίθηση», είπε ο Μπαχτσελί, που κατηγόρησε την Ελλάδα πως κάνει… δικό της χάρτη την ανομία και την αδικία στο Αιγαίο και σημείωσε ότι «εμείς δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε».

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η «εμπρηστική» ρητορική στην Τουρκία εδράζεται κυρίως στην αγωνία του Ερντογάν για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς ξέρει ότι αν χάσει… χάθηκε. Έτσι, καθώς η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κακό χάλι και δεν προβλέπεται σύντομα να υπάρξει ανάκαμψη, ο Τούρκος πρόεδρος και ο ακροδεξιός κυβερνητικός σύμμαχός του επενδύουν στην ένταση με την Ελλάδα, προκειμένου να πείσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τους να τους στηρίξουν άλλη μια φορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr