Ένα και μόνο μέτωπο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Μητσοτάκης: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος

Η αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές θα βασιστεί σε πέντε άξονες δράσης:

• της κοινωνικής προστασίας,

• της στεγαστικής συνδρομής και αποκατάστασης των υποδομών,

• της οικονομικής ενίσχυσης και φοροελαφρύνσεων,

• της στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων

• της αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους παραπάνω άξονες δράσης, προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:

Υπουργείο Εσωτερικών

• Άμεση καταβολή του ποσού των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής.

• Άμεση καταβολή μίας πρώτης χρηματοδότησης με το ποσό των 180.000 ευρώ το οποίο θα διοχετευτεί στους πληγέντες και θα κατανεμηθεί ως εξής:

• 90.000 ευρώ για τον Δήμο Αχαρνών,
• 60.000 ευρώ για τον Δήμο Κηφισιάς
• 30.000 ευρώ για τον Δήμο Διονύσου

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

• Άμεση χορήγηση στεγαστικής συνδρομής έπειτα από σχετική αυτοψία που θα διενεργηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια.
• Άμεση χορήγηση επιδότησης ενοικίου στους πληγέντες που έχουν μείνει άστεγοι.
Υπουργείο Οικονομικών
• Απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.
• Άμεση επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.
• Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
• Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων.
• Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Άμεση αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ των απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί σε μελισσοσμήνη, ζωικό κεφάλαιο και στις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και στις καλλιέργειες με οπωροκηπευτικά.
• Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας που καταβάλλεται και σε πνεύμα κατανόησης, αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να αποζημιωθούν ακόμα και οι παραγωγοί που δεν είχαν ασφαλισμένο το φυτικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

• Όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες.
• Άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης. Όπου η φυσική αναγέννηση δεν είναι δυνατή, οι εκτάσεις εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
• Άμεση δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Για το λόγο αυτό άμεσα χρηματοδοτούνται τα δασαρχεία για αντιπλημμυρικές μελέτες και αντιδιαβρωτικά έργα.

Ειδικότερα, για την άμεση ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να δοθεί το ταχύτερο δυνατό η στήριξη στους πληγέντες, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όπως επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωράει τάχιστα στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, που αφορά στην κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς στην αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

Ακόμη, ο αν. υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την πρώτη άμεση χορήγηση 180.000 ευρώ στους τρεις πληγέντες δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής: 90.000 ευρώ για το Δήμο Αχαρνών, 60.000 ευρώ για το Δήμο Κηφισιάς και 30.000 ευρώ για το Δήμο Διονύσου. Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, θα ακολουθήσει η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων για την αποστολή τεχνικών δελτίων και για τα υπόλοιπα χρήματα, προκειμένου η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Βασικός μας γνώμονας είναι η ταχύτητα.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης, καθώς και στη δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες, ενώ άμεσα χρηματοδοτούνται τα δασαρχεία για αντιπλημμυρικές μελέτες και αντιδιαβρωτικά έργα.

Ενώ και από το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσαν ότι άμεσα είναι και τα μέτρα οικονομικής στήριξης για την επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς και την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Όπως επισημάνθηκε, δε, καθώς επίκειται η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ, επισπεύδεται η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή για όλους όσοι έχουν πληγεί. «Έχουμε διαμορφώσει ένα συμπαγές πλαίσιο κρατικής αρωγής και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σύντομα ορατό», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί, με ταχείες διαδικασίες, όπως ειπώθηκε, τη στεγαστική συνδρομή προς τους πληγέντες, καθώς και την επιδότηση ενοικίου, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που υπέστησαν καταστροφές.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, συνεργεία και μηχανικοί του Υπουργείου βρίσκονται, ήδη, στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε κατοικίες και κτήρια. «Διαθέτουμε την εμπειρία, το σύστημα έχει δουλέψει και σε άλλες καταστροφές. Γνωρίζουμε, ακριβώς, τι πρέπει να κάνουμε για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr