Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι χθες σε περίπου 99 χιλιάδες αναρτημένα αποτελέσματα self test για κορονοϊό μαθητών, μόλις 236 ήταν θετικά. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι μια θετικότητα χαμηλότερα του 0,27%, ποσοστό δραματικά απομακρυσμένο από τη θετικότητα των δειγματολειπτικών rapid test που διενεργεί ο ΕΟΔΥ. Φυσικά και είναι θετικό το γεγονός ότι ακόμη και αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν πριν εισέλθουν στο σχολικό περιβάλλον, όμως δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έγιναν 28.887 τεστ σε όλο τον πληθυσμό και σε κάτω των 17 εντοπίστηκαν 151 κρούσματα. Να επισημάνουμε ότι μέσα στις πρώτες 11 ημέρες του Απριλίου επιβεβαιώθηκαν 28.308 νέα κρούσματα, σε σύνολο περίπου 500.000 τεστ. Από αυτά τα κρούσματα, τα 2.145 επιβεβαιώθηκαν σε άτομα κάτω των 17 ετών, δηλαδή το 7,5% των συνολικών κρουσμάτων.

Δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων…

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα σημείωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, στην πρόσφατη ενημέρωση για τον κοροναϊό, “Όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενη ενημέρωση, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, των παιδιών του Λυκείου δηλαδή, παρόλο που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά”. Η ίδια είχε επίσης αναφέρει ότι με την εφαρμογή της διαδικασίας των self test θα βλέπαμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Όμως αυτό δεν φαίνεται, για την ώρα…

Να τονίσουμε από την άλλη μεριά ότι το δίκτυο των φαρμακείων αλλά τα ψηφιακά συστήματα του δημοσίου λειτούργησαν άψογα και τα self test διανεμήθηκαν στην ώρα τους και η πλατφόρμα λειτούργησε με ελάχιστα προβλήματα. Το μόνο θέμα που εντοπίστηκε ήταν οι 25΄αδες που εστάλησαν στα φαρμακεία.

“Ήταν λάθος το ξεκαθαρίσαμε. Τα υπόλοιπα 7.500.000 τεστ θα είναι σε 15αδες σε ατομικές συσκευασίες”. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με την αναστάτωση που προκλήθηκε από την παραλαβή της πρώτης παρτίδας των self tests, o πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Απόστολος Βαλτάς την προηγούμενη εβδομάδα.

Εξακολουθούμε να είμαστε σε ένα κρίσιμο επίπεδο της πανδημίας

Θα πρέπει να τονίσουμε ακόμη ότι όσον αφορά στο μέτωπο της επιδημίας εξακολουθούμε να είμαστε σε ένα κρίσιμο επίπεδο κορονοϊού. Ο κορονοϊός καλπάζει και προκαλεί πίεση στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτεια εξακολουθούν να είναι πάνω από 500, με τις περίπου μισές εξ αυτών να είναι στην Αττική. Επίσης κοντά στο 86% βρίσκεται το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά και στο 56% των απλών κλινών.

Ένας ακόμη δραματικό δείκτης είναι και ο αριθμός των θανάτων. Μόνο τις πρώτες 11 ημέρες του Απριλίου το σύνολο των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, είναι 792. Όπως φαίνεται με τα στοιχεία αυτά και με δεδομένο ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα διαφανεί σε απώλειες ζωής μετά από 10 ημέρες ο Απρίλιος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τον πλέον θανατηφόρο μήνα της πανδημίας, που ήταν ο Δεκέμβριος με 2432 θύματα.

ΠΗΓΗ: Healthmag

Πηγή: economico.gr