Σε περιβάλλον κινούμενης άμμου ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2022. Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό με πρόσθετες δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ. Στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία, αναμένεται να μεταβληθούν και οι προύποθέσεις εσόδων και δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός επιχειρεί να ισορροπήσει σε περιβάλλον κινούμενης άμμου όπου τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο προϋπολογισμός του 2022 ο οποίος ψηφίστηκε στο τέλος Δεκεμβρίου προβλέπει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 4,5%, μέσο εναρμονισμένο πληθωρισμό 0,8%, μέση τιμή πετρελαίου στα 78,9 δολάρια το βαρέλι και πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ στα 2,680 δισ. ευρώ. Από όλες αυτές τις εκτιμήσεις η μοναδική που δεν αλλάζει επί του παρόντος είναι η πρόβλεψη για το έλλειμμα.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα ουσιαστική διαταραχή στα έσοδα, αν και οι πληγές δεν θα αργήσουν να φανούν αν παραταθεί το σημερινό παγκόσμιο σκηνικό ή (πολύ περισσότερο) αν επιδεινωθεί.

Οι έξτρα δαπάνες ενώ θεωρητικά δεν έρχονται να καλύψουν πρόσθετα μέτρα, είναι πιθανό να αφορούν και σε ορισμένα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από την ακρίβεια. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αφήσει άλλωστε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως σε πρώτο πλάνο είναι το ψωμί.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι μειωμένος φέτος

«Φυσάει άνεμος στασιμοπληθωρισμού, περικόπτονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αυξάνονται οι τιμές και πέφτει η παραγωγή» δήλωσε χθες ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εκφράζοντας την ελπίδα να αποφευχθεί το ενδεχόμενο και εμφανίστηκε στο ίδιο μήκος κύματος με το οικονομικό επιτελείο (Χρ. Σταϊκούρας και Θ. Σκυλακάκης) εκτιμώντας ότι στο βασικό σενάριο – από τα τρία εναλλακτικά της κεντρικής τράπεζας –  ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι μειωμένος φέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Για τον πληθωρισμό, το υπουργείο Οικονομικών ανεπίσημα θέτει σύμφωνα με πληροφορίες το μέσο δείκτη στο 4,5% χωρίς να μπορεί να αποκλείσει και το 5,5% το 6% ή και το 7%. Θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ε.Ε ο Πούτιν; Από αυτή την απάντηση εξαρτώνται πολλά.

Οι επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις στις τιμές προϊόντων ενέργειας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης εκτίμησε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου – στο ίδιο συνέδριο και οι δηλώσεις Στουρνάρα- Σταϊκούρα- πως κατά την προσωπική του εκτίμηση η απειλή για τη διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη εντάσσεται σε ένα πλαίσιο «τεράστιας διαπραγμάτευσης» για τις οικονομικές σχέσεις Δύσης – Ρωσίας η οποία θα κρατήσει εβδομάδες…

Στο μεταξύ οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου εμφανίζουν αδιάκοπες έντονες διακυμάνσεις και οι αναλυτές προβλέπουν πλέον πετρέλαιο στα 150 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η παραδοχή του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο αφορούσε σε 78,9 δολάρια στο σύνολο του έτους. Τότε βέβαια κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία -ιδίως στη διάσταση που έχει λάβει- ή ότι θα έφτανε η Ευρώπη να συζητά το ενδεχόμενο δελτίου στην ενέργεια.

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr