Η φράση «εκτός ελέγχου» μοιάζει… φτωχή για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία, κατάσταση από την οποία δεν διαφαίνεται -τουλάχιστον προς το παρόν- μια ομαλή διέξοδος.
Πληθωρισμός στη… στρατόσφαιρα
Έτσι, νέο υψηλό 20 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στην γείτονα χώρα, φτάνοντας στο 61,14% το Μάρτιο, τροφοδοτούμενος από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων, καθώς τις συνέπειες της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,46%, λίγο κάτω από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 5,7%.
Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα κατρακύλησε αφότου η κεντρική τράπεζα της χώρας ξεκίνησε έναν κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, λόγω των εμμονών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -κόντρα σε κάθε οικονομική «ορθοδοξία»- θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απαίτησε τη μείωσή τους.
Και νέα πτώση για τη λίρα
Ο κεντρικός τραπεζίτης, Σαχάπ Καβτσίογλου, έχει δηλώσει ότι η στήριξη της λίρας θα είναι κεντρικός στόχος τη φετινή χρονιά, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πιθανή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα ελπίζει να αντιστρέψει την κατάσταση λαμβάνοντας μέτρα απο-δολαριοποίησης, αλλά και φρενάροντας τη μείωση των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκε ως το τέλος του 2021.
Η τουρκική λίρα έχασε 0,15% της αξίας της, στα 14,70 έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 44% το 2021 και άλλο 10% φέτος. Ταυτόχρονα, και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανεξέλεγκτων τιμών του φυσικού αερίου.


Πηγή: economico.gr