Η φράση «εκτός ελέγχου» μοιάζει… φτωχή για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία, κατάσταση από την οποία δεν διαφαίνεται -τουλάχιστον προς το παρόν- μια ομαλή διέξοδος.

Πληθωρισμός στη… στρατόσφαιρα

Έτσι, νέο υψηλό 20 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στην γείτονα χώρα, φτάνοντας στο 61,14% το Μάρτιο, τροφοδοτούμενος από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων, καθώς τις συνέπειες της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,46%, λίγο κάτω από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 5,7%.

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα κατρακύλησε αφότου η κεντρική τράπεζα της χώρας ξεκίνησε έναν κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, λόγω των εμμονών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -κόντρα σε κάθε οικονομική «ορθοδοξία»- θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απαίτησε τη μείωσή τους.

Και νέα πτώση για τη λίρα

Ο κεντρικός τραπεζίτης, Σαχάπ Καβτσίογλου, έχει δηλώσει ότι η στήριξη της λίρας θα είναι κεντρικός στόχος τη φετινή χρονιά, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πιθανή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα ελπίζει να αντιστρέψει την κατάσταση λαμβάνοντας μέτρα απο-δολαριοποίησης, αλλά και φρενάροντας τη μείωση των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκε ως το τέλος του 2021.

Η τουρκική λίρα έχασε 0,15% της αξίας της, στα 14,70 έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 44% το 2021 και άλλο 10% φέτος. Ταυτόχρονα, και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανεξέλεγκτων τιμών του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr