μπρα ντε φερ

Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας εξελίσσεται το πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την κυβέρνηση να κλιμακώνει τις κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο, όσο ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει σε επιχειρησιακό επίπεδο, δείχνοντας στο βάθος και θερμό επεισόδιο.

Χθες, το Oruk Reis πέρασε την οριογραμμή των 12 ναυτικών μιλίων προς το Καστελόριζο, κάνοντας μία ακόμα κίνηση στη σκακιέρα των προκλήσεων.

Η Αθήνα, δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, απάντησε με τη γνωστοποίηση του αιτήματος για την αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, καλώντας ουσιαστικά  τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα επιφέρουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες στην Άγκυρα.

Το ιδιότυπο μπρα ντε φερ Αθήνας Άγκυρας 

Επιπρόσθετα, σε μία δεύτερη κίνηση με στόχο να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι αποφασισμένο  να τηρήσει σκληρή στάση, το ΥΠΕΞ απέστειλε επιστολές προς τους ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας με τις οποίες επιχείρησε να θέσει  τους Ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους ζητώντας τους να εφαρμόσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, προχώρησε ένα ακόμα βήμα : Αργά το βράδυ, εξέδωσε νέα τουρκική αντι-Navtex, επικαλούμενος το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο είναι ρεαλιστική η προσδοκία της Αθήνας για μία ουσιαστική αντίδραση από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Αλλωστε, ακόμα και χθες, η γερμανική προεδρία επέμεινε στην τακτική των ίσων αποστάσεων, ενώ η Κομισιόν αρκέστηκε να επισημάνει ότι έχει λάβει την επιστολή της Ελλάδας.

Οι επόμενες κρίσιμες ώρες 

Μέχρι αύριο, οπότε και λήγει η παράνομη τουρκική Navtex, θα φανούν οι προθέσεις του Ερντογάν. Θα πλησιάσει ακόμα πιο κοντά στο Καστελόριζο, όπως δεν αποκλείουν στρατιωτικές πηγές; ΄Η θα αφήσει για άλλη στιγμή την κορύφωση των προκλήσεων;

Kαι τί θα κάνει η Ε.Ε, αν κράτος – μέλος της κινδυνεύσει με πόλεμο από την Τουρκία; Θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο παρατηρητή;

H Aθήνα θα πιέσει πολύ και στο πεδίο των διμερών σχέσεων. Η συνέχεια θα δείξει ποιος θα κερδίσει αυτόν τον γύρο του μπρα ντε φερ.

Πηγή: economico.gr