Το ότι πολλές χώρες στον κόσμο προσπαθούν να αποτινάξουν την ισχύ του δολαρίου είναι κάτι λίγο-πολύ γνωστό. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιες από αυτές προχωρούν σε αποφάσεις που προκαλούν έντονο ενδιαφέρον – και ανησυχία.

Νέο νόμισμα

Συγκεκριμένα, τα κράτη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ζήτησαν από την ειδικά δημιουργηθείσα τράπεζα της ομάδας τους να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πιθανό νέο κοινό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να προστατεύσει χώρες-μέλη από τις επιπτώσεις των κυρώσεων όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συνήλθαν στο Κέιπ Τάουν για να συζητήσουν πώς το μπλοκ μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή και να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg. Αν και δεν κατέληξαν σε ασφαλή συμπεράσματα, η χρήση εναλλακτικών νομισμάτων ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης.

Στο στόχαστρο οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Οι BRICS επιδιώκουν να «διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν θύματα κυρώσεων που έχουν δευτερεύουσες επιπτώσεις σε χώρες που δεν έχουν καμία ανάμειξη σε ζητήματα που οδήγησαν σε αυτές τις μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ναλέντι Πάντορ, υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής. Αν και δεν ανέφερε άμεσα τη Ρωσία, η χώρα έχει πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι προτάσεις εξετάζονται από αξιωματούχους της New Development Bank, της τράπεζας με έδρα τη Σαγκάη που δημιουργήθηκε από τα κράτη BRICS και το μπλοκ «θα καθοδηγηθεί με αυτές ως προς το ποια μπορεί να είναι τα μελλοντικά μοντέλα», είπε ο Πάντορ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τους υπουργούς των BRICS πλαισίωσαν ομόλογοί τους από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Καζακστάν. Στην ατζέντα ήταν επίσης η επέκταση, με περισσότερες από 20 χώρες να φιλοδοξούν να ενταχθούν.

Στο παιχνίδι και η Σαουδική Αραβία

Ερωτηθείς για συνάντηση με αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε μόνο ότι συζητήθηκε το θέμα της ένταξης μιας χώρας που θεωρείται από τους πλέον στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα στον αραβικό κόσμο, εν μέσω ευρύτερων συνομιλιών για το πώς το μπλοκ πρέπει να επεκτείνει τα μέλη του. «Σε ό,τι αφορά το θέμα των BRICS, ακόμη διαμορφώνεται, εξακολουθεί να εξελίσσεται», είπε.

Η ομάδα των BRICS, η οποία κάλεσε τη Νότια Αφρική να ενταχθεί το 2010, δεν κατάφερε να αναδείξει το βάρος της ως ομάδας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα μέλη της αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού , το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 18% του εμπορίου. Η προοπτική της προσθήκης περισσότερων μελών τέθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής του περασμένου έτους στην Κίνα και 13 κράτη ζήτησαν επίσημα να συμμετάσχουν, με τουλάχιστον επτά άλλα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr