Κυπριακό Μητσοτάκη

Σε ρότα επανεκκίνησης έχει εισέλθει το Κυπριακό και ήδη στο παρασκήνιο καταγράφεται μεγάλη διπλωματική κινητικότητα, με επίκεντρο την επικείμενη άτυπη πενταμερή Σύνοδο, η οποία εκτός απροόπτου, αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου.

Τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Αθήνα έχουν καταστήσει σαφές ότι επιμένουν στο πλαίσιο της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ η Ε.Ε υπογραμμίζει ότι δεν αποδέχεται συζήτηση, εκτός από αυτή που περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με την υπόμνηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ένωση ως ένα κράτος.

Αθήνα – Λονδίνο -Λευκωσία

Χθες, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ στο Λονδίνο για διμερή θέματα, καθώς και για το Κυπριακό, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μεταβαίνει αύριο στη Λευκωσία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την πενταμερή.

Σημειώνεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απορρίπτει τις ιδέες περί διζωνικής/δικοινοτικής επιλογής για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε., Βέλγος Σαρλ Μισέλ, ως και ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, Αμυνα και Ασφάλεια, Ισπανός επίτροπος Ζοσέπ Μπορέλ έχουν απορρίψει τη διαίρεση της νήσου.

Προκλητικός για μία ακόμη φορά ο Τσαβούσογλου

Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, όπου συζήτησε την κοινή στάση με τον Τατάρ στην επικείμενη πενταμερή, ενώ επανέλαβε με αρκετά προκλητικό τρόπο ότι η επί μήνες ναυτικο-ερευνητική παρουσία της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αναβάθμισε τη θέση της χώρας του στην περιοχή και ενδυνάμωσε τα δικαιώματα των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων.

Αλλάζει ο συμμαχικός χάρτης για την Ελλάδα 

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές αποδίδουν μεγάλη σημασία στη Σύνοδο ων ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πιθανότατα του Μπαχρέϊν. Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα της Αθήνας, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών που αλλάζουν τον συμμαχικό χάρτη της περιοχής.

Πηγή: economico.gr