Λιβύη Χάφταρ

Φωτιά στην, ήδη εύθραυστη, εκεχειρία στην Λιβύη απειλεί να βάλει το επεισόδιο με την ακινητοποίηση και τον έλεγχο τουρκικού πλοίου από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι καταδικάζει εντόνως την «κατάληψη τουρκικού σκάφους»  από δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χάφταρ, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα δυτικά της χώρας και πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν αντίποινα.

Στην ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η στοχοποίηση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει «σοβαρές συνέπειες», ενώ όσοι εμπλέκονται θα θεωρούνται «στόχοι».

Ακινητοποιημένο το τουρκικό πλοίο Mabrouka

Το βράδυ της Δευτέρας, οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης (LNA) είχαν ανακοινώσει ότι σταμάτησαν τουρκικό πλοίο με σημαία Τζαμάικας το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμέτ αλ-Μισμάρι ανέφερε ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο Mabrouka, είχε 17 μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων εννέα Τούρκων υπηκόων, και εμπορευματοκιβώτια που δεν είχαν μέχρι εκείνη την ώρα επιθεωρηθεί.

“Παράλληλα ο εκπρόσωπος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, μισθοφόρους και τρομοκράτες από άλλες χώρες στη Λιβύη και τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει ειρήνη και προσπαθεί να ακυρώσει την εκεχειρία στη χώρα”, σύμφωνα με την Libya Review.

Εύθραυστη η εκεχειρία στην Λιβύη

Οι δυο πλευρές της λιβυκής κρίσης υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν πολιτικό διάλογο με στόχο διεξαγωγή εκλογών το επόμενο έτος ως λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης.

Το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο κινδυνεύει να αναδειχθεί σε θρυαλλίδα νέας κρίσης καθώς και οι δύο πλευρές δεν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους από τις πρώτες γραμμές του μετώπου, όπως απαιτεί η συμφωνία εκεχειρίας.

Πηγή: economico.gr