AstraZeneca εμβόλιο

Μέρα με την ημέρα, εντείνονται οι φόβοι των ειδικών για το ενδεχόμενο η υπόθεση με τα εμβόλια της AstraZaneca και η ενδεχόμενη σύνδεσή τους με θρομβoτικά επεισόδια,  αν τουλάχιστον επιβεβαιωθεί, να βγάλει εκτός στόχου το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στην Ε.Ε, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις οικονομίες των χωρών μελών και τον τουρισμό.

Σήμερα, ή αύριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να τοποθετηθεί και επισήμως στα κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται, τα οποία αποθαρρύνουν πολλούς πολίτες σε όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας να κάνουν τα εμβόλια.

Η παρέμβαση ειδικού και το “μάζεμα” από τον ΕΜΑ

Χθες το πρωί προκλήθηκε αναταραχή από δηλώσεις του υπευθύνου στρατηγικής εμβολιασμών της ΕΜΑ Μάρκο Καβαλιέρι, ο οποίος, σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Ιl Messaggero, εξέφρασε τη γνώμη ότι  “μπορούμε να πούμε, πλέον, ότι υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι, ακριβώς , που προκαλεί αυτή την αντίδραση.  “Οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες και η σχέση κόστους-οφέλους συνεχίζει να ευνοεί τα εμβόλια», πρόσθεσε.

Σήμερα ή αύριο οι αποφάσεις του ΕΜΑ

Οι δηλώσεις του κ. Καβαλιέρι, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ( ΕΜΑ ), ο οποίος, πάντως, σε μία προσεκτική ανακοίνωση επιφυλάχθηκε για σήμερα ή το αργότερο αύριο, προκειμένου να ανακοινώσει και επισήμως τις εκτιμήσεις της  αναφορικά με την πιθανή σύνδεση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) και θρόμβων που ενδεχομένως να προκύπτει μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η αρμόδια επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα, παρά τη συνέντευξη του ανώτερου αξιωματούχου ότι υπάρχει σαφής σχέση.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΕΜΑ και «αναμένει την εκτίμηση του Οργανισμού» αργά, σήμερα.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υποδείξει ο ΕΜΑ την αποφυγή χορήγησης του εμβολίου

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας, Πιερπάολο Σιλέρι, μιλώντας στο Radio24, εκτίμησε πως ο ΕΜΑ μπορεί, για μεγαλύτερη προφύλαξη, να υποδείξει την αποφυγή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένη κατηγορία.

Ένα επεισόδιο σε 346.000 δόσεις στην Ελλάδα

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών.

Όπως είπαμε, η  Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στο ΗΒ, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας.

Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 44 περιπτώσεις. Δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο. Τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, δεν έχουν υπερβεί τον αριθμό που συνήθως έχουμε.

Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό.

Πηγή: economico.gr