Πολύ βαρύ φορτίο φαίνεται ότι καλείται να σηκώσει η κυβέρνηση της Βρετανίας, υπό την Λιζ Τρας, η οποία πριν καν κλείσει μήνα ως πρωθυπουργός βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τράπεζες, χρηματιστήρια, επιχειρήσεις και κυβέρνηση βρίσκονται σε αναταραχή εδώ και μήνες. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι σταθερή, ενώ οι προβλέψεις και τα στοιχεία από επίσημους φορείς την αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο.

Ύφεση τον Αύγουστο

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον μήνα Αύγουστο κατά 0,3%. Μάλιστα, οι αναλυτές προσθέτουν τον όρο «απροσδόκητα» καθώς περίμεναν να παραμείνει έστω στάσιμη τον Αύγουστο, μετά και την μικρή άνοδο 0,1% που είχε σημειώσει τον Ιούλιο.

Η ανακοίνωση ωθεί τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας (η οποία, σημειωτέον, ανεβάζει τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό) για ύφεση της οικονομίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι υποθέσεις συνδυάζονται μάλιστα και με πτώση του ΑΕΠ στο ίδιο ποσοστό (0,3%) για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

Άσχημη κατάσταση

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ONS Γκραντ Φίτσνερ δήλωσε σχετικά με την ύφεση ότι ακόμα και «επιχειρήσεις όπως το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα ξενοδοχεία είχαν αρκετά άσχημες επιδόσεις τον Αύγουστο». Παράλληλα βέβαια και με την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο τομέα της ενέργειας και που επηρέασε το βιομηχανικό κλάδο.

Όμως ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ρις-Μογκ επιχείρησε να υποβαθμίσει την είδηση, τονίζοντας ότι «οι μηνιαίες προβλέψεις είναι συχνά ασταθείς και υπόκεινται σε αναθεώρηση», παρότι η εικόνα της ONS υποστηρίζεται και από στοιχεία από άλλους φορείς, εντός και εκτός της χώρας.

Η «βόμβα» Κουαρτένγκ

Η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα δεν προβλέπεται καλύτερη για τον μήνα Σεπτέμβριο. Από τη μία το πάγωμα των υπηρεσιών λόγω του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ, από την άλλη η ανακοίνωση του αμφιλεγόμενου μίνι-προϋπολογισμού του Κουάσι Κουαρτένγκ δημιούργησαν κλίμα αποσταθεροποίησης.

Η λίρα έπεσε, τα επιτόκια ανέβηκαν και οι επενδυτές περισσότερο φοβήθηκαν, παρά πλησίασαν την χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών παρόλα αυτά επέμεινε ότι «το πλάνο θα λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει τον «κανονικό» προϋπολογισμό.

Μαύρα μαντάτα από το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός του Κουαρτένγκ μπορεί να στηρίξει την οικονομία, ωστόσο αυτό θα είναι για μικρό διάστημα. Προέβλεψε μάλιστα ότι ο αυξημένος πληθωρισμός της χώρας θα διαρκέσει περισσότερο από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και μόνο η Σλοβακία θα είναι αυτή που θα τον ξεπεράσει.

Η αύξηση του πληθωρισμού έχει άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές των προϊόντων. Το καλάθι των Βρετανών αναμένεται σύμφωνα με έρευνα της Kantar, να «βαρύνει» με επιπλέον 643 λίρες ετησίως. Επισημαίνεται ότι σε μία προσπάθεια οι καταναλωτές να μειώσουν το κόστος, στρέφονται προς τα κατεψυγμένα τρόφιμα και ένα διαρκές κυνήγι προσφορών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr