Σε τρίτη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η Federal Reserve.
WASHINGTON, D.C. – October 27: A general view of the Federal Reserve Building in Washington, United States on October 27, 2014. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

Στη τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Federal Reserve, πιστή στη δέσμευσή της για “μάχη χωρίς επιφυλάξεις” έναντι του πληθωρισμού που παραμένει κοντά στα υψηλά 40 ετών. Αναλυτές θεωρούν ότι  δεν προβλέπονται μειώσεις των επιτοκίων τουλάχιστον πριν το 2024, αφού ο πληθωρισμός, θα επιστρέψει με αργούς ρυθμούς κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed το 2025.

Τα αμερικανικά επιτόκια στο εύρος του 3,00%-3,25%

Η σημερινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ανεβάζει τα αμερικανικά επιτόκια στο εύρος του 3,00%-3,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών που είχαν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει το “πόδι στο γκάζι” προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεκτα.

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο -όταν ξεκίνησε η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με μια ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης- η Fed έχει συνολικά αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης (αύξηση 0,50% τον Απρίλιο0,75% τον Ιούνιο0,75% τον Ιούλιο και επιπλέον 0,75% σήμερα).

Στην ανακοίνωση, μάλιστα, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η FOMC σηματοδοτεί τη συνέχιση των επιθετικών αυξήσεων, με τις προβλέψεις της να δείχνουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 4,40% έως το τέλος του τρέχοντος έτους πριν ξεπεράσουν το 4,60% το 2023, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.

Οι τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι η οικονομία επιβραδύνεται το 2022, με την ανάπτυξη να “σέρνεται” στο κλείσιμο του έτους στο 0,2%, πριν ανακάμψει στο 1,2% το 2023, πολύ χαμηλότερα όμως των δυνατοτήτων της οικονομίας. Το δε ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέβει στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr