Τα επίχειρα της άφρονος πολιτικής του και των διαρκών προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα αρχίζει να εισπράττει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού πλέον ευρωπαϊκές χώρες του στέλνουν αυστηρές προειδοποιήσεις, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τη ρήξη.

Έτσι, μετά ακόμα και την ενόχληση του Βερολίνου, το Παρίσι έστειλε σαφές μήνυμα προς τον ίδιο τον Ερντογάν ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέκεται σε εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας, μετά τα σχόλια του Τούρκου προέδρου για τη δημόσια παρουσίαση σε γαλλικές πόλεις σκίτσων του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», κάποια εκ των οποίων παρουσίαζαν και τον προφήτη Μωάμεθ.

Μην ανακατεύεσαι, το μήνυμα στον Ερντογάν

Η παραληρηματική παρέμβαση του Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων ως απάντηση σ’ αυτό που αποκαλεί «αντιισλαμική» ατζέντα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε την αντίδραση του γαλλικού ΥΠΕΞ, το οποίο με πολύ αυστηρό ύφος κάλεσε την Τουρκία να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, σημείωσε με νόημα ότι «θα πρέπει να σοκάρει τον καθέναν από εμάς το γεγονός ότι ξένες δυνάμεις αναμιγνύνονται σε αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία», μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter και προσθέτοντας ότι αναφέρεται στην Τουρκία και το Πακιστάν, και ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας».

Κόντρα και μηνύσεις και με τον Βίλντερς

Την ίδια στιγμή, ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς μοιάζει να απολαμβάνει τη σύγκρουσή του με τον Ερντογάν, αφού δημοσίευσε σκίτσο που παρουσίαζε τον Τούρκο πρόεδρο με καπέλο σαν βόμβα και το σχόλιο «τρομοκράτης».

Ο Εντογάν, κατά την προσφιλή συνήθειά του, κατέθεσε μήνυση κατά του αρχηγού του ολλανδικού αντι-Ισλαμικού κόμματος “Partij voor de Vrijheid” (“Κόμμα για την Ελευθερία”, PVV) για την επίμαχη γελοιογραφία, ενώ ήδη είχε αποκαλέσει τον Βίλντερς «φασίστα, λέγοντας ότι «ο φασισμός δεν υπάρξει στο λεξικό μας, υπάρχει στο λεξικό σας. Η κοινωνική δικαιοσύνη βρίσκεται στο λεξικό μας».

Απαντώντας στη μήνυση Ερντογάν, ο Βίλντερς απάντησε με σαρκαστικό και εμπρηστικό τρόπο, λέγοντας ότι «δηλαδή ο άνθρωπος που με αποκαλεί φασίστα και προηγουμένως αποκάλεσε ολόκληρη την Ολλανδία φασιστική χώρα και κατάλοιπο του Ναζισμού πρόκειται να ασκήσει δίωξη εναντίον μου; (Γύρισε) ο κόσμος ανάποδα. Αποτυχημένος! (loser)».

Πηγή: economico.gr