Σε υψηλό 16ετίας σκαρφάλωσε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, γεγονός που θα βάλει για ακόμα μια φορά φωτιά στα επιτόκια της Fed.

Oι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και εξετάζουν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια αβεβαιότητα σχεετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς «σκαρφάλωσε» κατά σχεδόν 7 μονάδες βάσης στο 4,911%, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το 4,9% για πρώτη φορά από το 2007. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 2ετούς, διαπραγματευόταν σχεδόν 2 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 5,231%, αφού την Τρίτη έφτασε σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά το 2006.

Αγωνία για τα επιτόκια

Οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση. Υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Dow Jones που υπολογιζαν ότι θα αυξηθούν κατά 0,3% και υποδηλώνει την ανθεκτικότητα των καταναλωτών παρά την αύξηση του κόστους χρήματος και άλλων οικονομικών πιέσεων.

Τα στοιχεία έφεραν νέες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, με ορισμένους επενδυτές να τα θεωρούν ως ένδειξη ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω ή τουλάχιστον να διατηρηθούν αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αγορές εξακολουθούν να αποτιμούν μια πιθανότητα 90% ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα όταν η Fed ανακοινώσει την επόμενη νομισματική της απόφαση την 1η Νοεμβρίου, αλλά η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο αυξήθηκε μετά τα στοιχεία της Τρίτης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, διάφοροι αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να έχει τελειώσει με τις αυξήσεις, ιδίως καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συμβάλλουν στην αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών. Περαιτέρω σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αναμένονται αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, και οι επενδυτές προσβλέπουν στα σχόλιά τους για ενδείξεις σχετικά με τις προσδοκίες πολιτικής τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr