Σχεδόν ασύλληπτο είναι το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία, και που τώρα αρχίζει πραγματικά να αποτυπώνεται σε νούμερα.

Ανυπολόγιστες ζημιές

Σύμφωνα, λοιπόν, με κάποιους συνοπτικούς και όχι πλήρεις υπολογισμούς του ΟΗΕ, της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία «ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια». Ενα μήνα μετά τον φονικό σεισμό, «είναι ήδη σαφές ότι μόνο οι υλικές ζημιές θα ανέλθουν σε περισσότερα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Γκαζίαντεπ η Λουίζα Βίντον, υπεύθυνη για τη Τουρκία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Το κόστος της ανοικοδόμησης και ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση πρέπει να γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, με περισσότερο οικολογικούς όρους, σημαίνει ότι αυτό το ποσόν θα ξεπερασθεί», δήλωσε η Λουίζα Βίντον. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε προσωρινά δεδομένα, αλλά το ποσόν των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αυτό που θα παρουσιαστεί κατά την Διάσκεψη των Δωρητών στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Τεράστιες ανάγκες, ελάχιστοι πόροι

Μπροστά σε αυτά τα ποσά, η Λουίζα Βίντον εκφράζει «την απογοήτευση και την θλίψη της για την έλλειψη γενναιοδωρίας των δωρητών». Αυτήν την στιγμή, η έκκληση για δωρεές ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στις 16 Φεβρουαρίου δεν έχει καλυφθεί παρά κατά 9,6%, είπε. Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου μεγέθους 7,8 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ, που συνοδεύτηκε από ισχυρό μετασεισμό 7,6 βαθμών, άφησε περί τους 46.000 νεκρούς και 105.000 τραυματίες στην Τουρκία, σύμφωνα με απολογισμούς που δεν είναι ακόμη οι οριστικοί. Κατέστρεψε 214.000 σε πολλές περιπτώσεις πολυώροφα κτίρια, σε 11 από τις 81 τουρκικές επαρχίες.

Περί τις 6.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Συρία. Η Λουίζα Βίντον περιγράφει «σκηνές αποκάλυψης» στην πλέον πληγείσα επαρχία Χατάι. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες, αλλά οι πόροι είναι σε έλλειψη». Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον 45.968 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία από τους σεισμούς, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 4.267 Σύροι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr