Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της κρατικής μηχανής μετά τον καταστροφικό σεισμό στα νοτιοανατολικά της χώρας ήταν καθυστερημένη, ο υπουργός Άμυνάς του προσπάθησε με ειρωνίες να υποβαθμίσει την καθυστέρηση στην αποστολή ενόπλων δυνάμεων για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς.

Δικαιολογίες… εν αμαρτίαις από Ακάρ

Έτσι, ο Χουλουσί Ακάρ, σε μια δήλωση που… εκθέτει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «επικρατούσε ένα χάος, ο καιρός ήταν κακός και πολλοί δρόμοι ήταν κλειστοί. Δεν μπορούσαμε να τηλεμεταφέρουμε τους στρατιώτες», προσθέτοντας ότι «δεν χάθηκε χρόνος. Όλα τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν να εργάζονται ακούραστα και σε συντονισμό με όλους τους σχετικούς οργανισμούς για να βοηθήσουν το έθνος μας να ανακάμψει από αυτήν την καταστροφή».

Ο Ακάρ εξέφρασε «τη λύπη του» για τη σωρεία καταγγελιών ότι «καθυστέρησαν» οι Ένοπλες Δυνάμεις να παρέμβουν, λέγοντας ότι θα ήταν «πιο χρήσιμο εάν οι άνθρωποι προσέφεραν καλύτερες λύσεις αντί να κατηγορούν» και προσθέτοντας ότι «πολλοί στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος, προσπαθώντας να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών και να αντισταθμίσουν γρήγορα τις ελλείψεις ιατρικών υπηρεσιών, τροφής και στέγης. Εάν πρέπει να γίνουν περισσότερα, θα πρέπει να μας δείξουν έναν τρόπο, αλλά η στάση που αντιμετωπίζουμε είναι περισσότερο καταστροφική παρά εποικοδομητική».

Οι καταγγελίες

«Είναι επίσης αδύνατο να είσαι παντού ταυτόχρονα. Αυτό είναι θέμα συντονισμού και οργάνωσης», είπε. «Μιλάμε για μια περιοχή που καλύπτει 164.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν επίσης τα σύνορά μας με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, τα οποία πρέπει να φυλάσσονται», σημείωσε ενώ ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν συνολικά 103 άτομα στους σεισμούς. O Toύρκος υπουργός Άμυνας έδωσε έπειτα μια λεπτομερή αναφορά ώρα προς ώρα για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού από την στιγμή που χτύπησε ο φονικός σεισμός.

Ωστόσο, οι καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός έφθασε στις πληγείσες περιοχές μετά από τρεις μέρες και ότι οι σεισμόπληκτοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στα χαλάσματα, επιβιώνοντας χάρη στους διασώστες και τις υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας και άλλων χωρών. Ο ίδιος ο Ερντογάν – χωρίς, πάντως, να «δείξει» υπεύθυνους – παραδέχθηκε (δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς) ότι υπήρξε καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας, αλλά και στη συνολική αντίδραση του κράτους μπροστά στην καταστροφή.

Πλέον είναι προφανές ότι ο Ακάρ, πέραν του ότι παρέχει κάλυψη στον τομέα αρμοδιότητάς του, αρχίζει να χτίζει και ένα νέο αφήγημα της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δέχεται πυρά πανταχόθεν για την ασύλληπτη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία, προσπαθώντας έτσι να αποκρούσει τη σφοδρή κριτική και να αποσείσει τις ευθύνες στο βαθμό, φυσικά που αυτό είναι εφικτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr