Χαρδαλιάς self tests

Με 23.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού και με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους με κορονοϊού η παράταση του lockdown για μια εβδομάδα ακόμη ήταν προδιαγεγραμμένη και επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κονοτζαμάνης παρουσίασε επίσης την στρατηγική της κυβέρνησης για τα self test, τα οποία όπως είπε θα είναι διαθέσιμα από τις αρχές Απριλίου.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικά τα self tests

Οπως τόνισε, τα τεστ στοχεύουν κυρίως στην εύρεση των ασυμπτωματικών που αντιπροσωπεύουν περίπου και τον έναν στους τρεις φορείς του ιού.

Τα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.

Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης το τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου και της εστίασης και της ναυτιλίας.

Στις 23.000 τα ενεργά κρούσματα

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα βαρύ : Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τις 23.000 και ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ανά 24ωρο διαμορφώνεται στα 2.500 την τελευταία εβδομάδα.

Τα νοσοκομεία παραμένουν πιεσμένα, με τις ημερήσιες εισαγωγές ασθενών Covid να φτάνουν τις 470, κατά μέσο όρο, την περασμένη εβδομάδα, και τους νοσηλευόμενους, συνολικά, να ξεπερνούν τις 5.000.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου οι ειδικοί διακρίνουν σημεία σταθεροποίησης και ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος παρακολουθείται στενά έμεινε σταθερός στο 6%.

Οι επιστήμονες αναμένουν αύξηση της πίεσης των νοσοκομείων και στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη εβδομάδα, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στην Κεντρική Μακεδονία, όπου τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων την ημέρα φτάνουν τα 45 ενώ τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 3.000. Τα 2/3 εξ αυτών να φορούν στη Θεσσαλονίκη, προειδοποίησε, ενώ η κάλυψη των Covid ΜΕΘ στην περιοχή βρίσκεται ήδη στο 77%.

Παράταση του lockdown για μια έβδομάδα

Με αυτά τα δεδομένα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το lockdown παρατείνεται τόσο σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όσο και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της Ελλάδας, για μια εβδομάδα.

Στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας συζητήθηκε σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου και στην συνέχεια του λιανεμπορίου, η τελική εισήγηση όμως θα γίνει την άλλη εβδομάδα αφού εκτιμηθούν τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πηγή: economico.gr