Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, «Αμερικανοί αξιωματούχοι» πρότειναν στην τουρκική πλευρά να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που είχε η ίδια η Άγκυρα παραλάβει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί ως αντάλλαγμα ακόμη και το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι η νατοϊκή Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο υπενθυμίζεται πως εκείνη είχε εκδιωχθεί/αποκλειστεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των New York Times, πως κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επιτύχουν δύο στόχους: να τραβήξουν την Τουρκία μακριά από την επιρροή της Ρωσίας και να ενισχύσουν παράλληλα την ουκρανική αεράμυνα με ένα ισχυρό όπλο.

  • Το όλο «δούναι και λαβείν» -που διοχετεύθηκε στην εφημερίδα – φαντάζει δύσκολα υλοποιήσιμο. Εάν η Άγκυρα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, το πιο πιθανό είναι πως θα ακολουθούσε μια σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Και δικαιολογημένα, καθώς οι Τούρκοι θα είχαν στείλει ρωσικά όπλα στους Ουκρανούς για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επίθεση, πράγμα που δεν θα μπορούσε φυσικά να αρέσει στη Μόσχα για λόγους πρακτικούς αλλά και για λόγους συμβολικούς. (ΣΣ: Και αυτό, πέραν των δεσμεύσεων που υπάρχουν στη σχετική σύμβαση Κρεμλίνου – Μόσχας).

Στο εν λόγω σενάριο πάντως πλέον αναφέρονται σοβαρές αμερικανικές πηγές, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times, σύμφωνα με τον οποίο η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως τουρκική πλευρά ακόμη δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.

ΠΗΓΗ: New York Times

Πηγή: economico.gr