Σάλο φαίνεται πως έχουν προκαλέσει στα ρωσικά ΜΜΕ οι δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε με το Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο λόγος δεν ήταν τα τεχνικά ζητήματα των Συμφωνιών του Μίνσκ (σ.σ. μια σειρά από πρωτόκολλα κατάπαυσης του πυρός που είχαν συνυπογραφεί το 2015 από την Ρωσία και την Ουκρανία), αλλά το – μάλλον – εκτός πρωτοκόλλου λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, στην προσπάθειά του να περιγράψει στους δημοσιογράφους την αδυναμία του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να τηρήσει τις συνθήκες αυτές.

Το ύφος (και το υπονοούμενο) της δήλωσης του κ. Πούτιν προκάλεσε κατάπληξη: «Όσο για τις Συμφωνίες του Μινσκ, (αναρωτιέμαι) εάν παραμένουν ενεργές κι αν και κατά πόσον έχουν κάποια προοπτική ή όχι; Πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, στο Κίεβο είτε λένε πως θα συμμορφωθούν είτε ότι αυτό θα καταστρέψει τη χώρα τους. Πρόσφατα, ο νυν πρόεδρος δήλωσε ότι δεν του αρέσει ούτε ένα σημείο από αυτές τις Συμφωνίες του Μινσκ. Σου αρέσει δεν σου αρέσει, αυτό είναι το καθήκον σου, ομορφιά μου. Οι Συμφωνίες αυτές πρέπει να τηρηθούν. Δεν θα δουλέψει, αλλιώς, όλο αυτό».

Πηγή: economico.gr