Μητσοτάκη Τσίπρα

Στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, απαντάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας τα περαστικά όλης της κυβέρνησης στη Φώφη Γεννηματά για την περιπέτεια της υγείας της.

Στη συνέχεια είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να είναι αντίπαλοι και όχι εχθροί. Τον κάλεσε να μην προσωποποιεί την επίθεση.

Πού είδατε ότι η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας; 

«Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη φράση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι κάνει τρεις συσκέψεις ανά εβδομάδα για την πανδημία, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Για τους θανάτους

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει άσχημη εικόνα των θανάτων τον τελευταίο μήνα, αλλά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι γενικεύει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει 1.484 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ σε χειρότερη θέση είναι Ιταλία, Βέλγιο, αλλά και Βουλγαρία και Ρουμανία.

Εσφαλμένο χαρακτήρισε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνησιμότητα αν εξαιρεθεί ο κοροναϊός. Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει αυτά τα στοιχεία για να τα εξετάσουν οι επιστήμονες.

«Διαστρεβλώνετε τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έπειτα τόνισε ότι 9 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή.

Πλέον μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα και τις υπόλοιπες ασθένειες 

Τόνισε ότι έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την πανδημία και τις υπόλοιπες ασθένειες πλέον, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν οι ενήλικοι είχαν εμβολιαστεί στο 95%, αντί του 80%, θα είχαμε λίγο πάνω από 50 διασωληνωμένους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει θέμα με το ποσοστό εμβολιασμού σε αντίθεση με τα νησιά. Είπε ακόμα ότι η Κρήτη που αρχικά ήταν πίσω, κάλυψε το χάσμα.

«Η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Πολιτεία θα εξασφαλίσει ασφάλεια, υγεία και ελευθερία για όλους. Και για τους ανεμβολίαστους.

Κριτική στην αντιπολίτευση για «φτηνή αντιπολίτευση»

Η «ρητορική της αντιπολίτευσης δηλητηριάζει την κοινή γνώμη» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά είπε ότι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση είναι επιφανειακή.

Μια δόση έχουν λάβει 6,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτό είναι κοντά στον μέσο όρο. Ασφαλώς θα θέλαμε καλύτερα αποτελέσματα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έπειτα, αναφέρθηκε στο πώς θα ανέβουν οι ρυθμοί του εμβολιασμού. Σε αυτό το σημείο επανήλθε στην κριτική του στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν διαμορφώθηκε ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην πανδημία.

Στη συνέχεια είπε ότι «ξεχνάει» τις κριτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των σχολείων. «Κάθε φορά που άνοιγαν, θέλατε να κλείσουν» και το ανάποδο, είπε ο πρωθυπουργός.

Η αιχμή για τον Παύλο Πολάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια, όπως πχ στην αρχή της πανδημίας που στελέχη έλεγαν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, στη συνέχεια ότι «ξεστοκάρουμε» ή ότι υπάρχουν καλύτερα εμβόλια από άλλα.

Ενδεικτικά, θύμισε την περίπτωση του Παύλου Πολάκη και την πρόταση με το κτηνιατρικό φάρμακο. Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι ήταν «πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος» και εμβολιάστηκε μόνο όταν έγινε υποχρεωτικό για τους γιατρούς για να ασκεί τα καθήκοντά του.

«Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Πολιτεία εξασφάλισε ό, τι εμβόλιο ήθελε να κάνει ο καθένας. Αναφορικά με την Πορτογαλία, το παράδειγμα της οποίας χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εκεί η αντιπολίτευση δεν έκανε τέτοιες επιθέσεις στην κυβέρνηση.

«Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη δέσμη μέτρων που πάρθηκαν για τους νέους αφού έτσι ανέβηκε το ποσοστό των εμβολιασμών σε αυτούς.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την καμπάνια για το εμβόλιο, «λόγια του αέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι «πρωταγωνίστρια στους θανάτους».

Το αδύναμο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας είναι μια από τις αιτίες, συμφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος σε μια ανάρτηση γιατρού που είναι στην πρώτη γραμμή, ενώ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα πώς θα έκανε την καμπάνια για τα εμβόλια αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Τι διαφορετικό θα κάνατε;», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάθεστε και συγκρίνετε νεκρούς, ενώ τα κύματα είναι περιοδικά

«Κάθεστε και συγκρίνετε νεκρούς, ενώ τα κύματα είναι περιοδικά», αναφέρει η ανάρτηση του γιατρού, ενώ σημειώνει ότι το ίδιο ισχύει για ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία που έχουν δυνατότερα Εθνικά Συστήματα Υγείας. Ο γιατρός στην ίδια ανάρτηση σημείωσε ότι μοιάζουμε με τις βαλκανικές χώρες στα επίπεδα εμβολιασμού και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 60.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν ισχύει ότι τα ΜΜΕ έχουν «εξαγοραστεί» από την κυβέρνηση για να πετύχει τη σιωπή τους για την πανδημία. Τόνισε ότι κάθε μέρα τα δελτία ειδήσεων αναφέρονται στα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς. «Σας διαψεύδει η πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας :  Πρέπει να αλλάξετε ρότα. Χάνουμε 300 ανθρώπους την εβδομάδα

Jεκινώντας από την πανδημία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως μετά τον Αύγουστο η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε 300 συνανθρώπους μας.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η υπόθεση της πανδημίας. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε καταγράψει 400 απώλειες. Σήμερα ένα χρόνο μετά θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας.

«Κρύβεστε για να κρύβετε την παταγώδη αποτυχία σας και στην προσπάθειά σας αυτή κρύβετε την αλήθεια από τους πολίτες».

Ξεπεράσαμε ακόμα και χώρες που βίωσαν καταστροφή 

Ο πρόεδρος ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ανέφερε πως η χώρα μας από τις αρχές Αυγούστου έχει ξεπεράσει ακόμη και χώρες που βίωσαν οικονομική καταστροφή, όπως η Ιταλία και η Σουηδία.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και τον δείκτη μεταδοτικότητας, ο οποίος παραμένει πάνω από την μονάδα.

«Τα νοσοκομεία παρά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε παραμένουν υποστελεχωμένα. Την ίδια στιγμή ο βασικός στόχος που ήταν η δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό δείχνει να εγκαταλείπεται ο στόχος. Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ως παράδειγμα προς μίμηση για την επιχείρηση εμβολιασμού, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την Πορτογαλία, η οποία όπως τόνισε οτι έχει ποσοστό εμβολιασμού πάνω από 80%, την ώρα που στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι στο 60%.

Έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανήλικων που νοσούν 

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανηλίκων που νοσούν.

«Πότε θα μιλήσουμε για τις δικές σας ευθύνες. Για την ευθύνη σας να κάνετε μία καμπάνια ενημέρωσης . Και όχι να την αντιμετωπίσετε ως μέσο προπαγάνδας. Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη που έχει μία κυβέρνηση να είναι σε εγρήγορση. Δεν υπογράφουμε συμβόλαιο με την κανονικότητα όταν εμβολιαζόμαστε.

Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα», είπε ο Τσίπρας τονίζοντας πως η κυβέρνηση ανέδειξε το εμβόλιο ως λύση σε όλα προκειμένου να πετάξουν από πάνω τους την ευθύνη για όλα τα υπόλοιπα.

Να σταματήσετε να κρύβετε την τραγωδία των απωλειών κάτω από το χαλί 

Σχετικά με το Σύστημα Υγείας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το διάστημα της πανδημίας παραμελήθηκε το ΕΣΥ και ενισχύθηκε ο ιδιωτικός τομέας.

«Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει «παράπλευρες» απώλειες. Αλλά κανείς δεν μιλά για αυτό. Επίσης οι επιπρόσθετοι θάνατοι στην Ελλάδα που δεν απευθύνονται στον Covid είναι υπερδιπλάσιοι από άλλα κράτη της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως δεν θα κουραστούν να φωνάζουν πως πρέπει να σταματήσουν να κρύβουν την τραγωδία των απωλειών κάτω από το χαλί.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, ενημέρωση των πολιτών, προστασία του εθνικού συστήματος από την «κοβιντοποίηση», άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων αλλά και αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr