Σε κατάσταση σοκ τελεί η Τσεχία μετά το μακελειό που έλαβε χώρα νωρίτερα στην πρωτεύουσα Πράγα, όταν ένοπλος ακροβολίστηκε σε πανεπιστημιακό κτίριο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Η σφαγή συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Καρόλου, στην Πράγα και, αν σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας της Τσεχίας, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης συνολικά 15 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του δράστη της επίθεσης, (ο οποίος φέρεται να ονομάζεται Ντέιβιντ Κόζακ) είναι νεκροί ενώ οι τραυματίες είναι γύρω στους 30.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι ο δράστης -τα κίνητρα του οποίου ακόμα αγνοούνται από τις διωκτικές αρχές- εξουδετερώθηκε. «Θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες που κυκλοφορούν στο κέντρο της Πράγας να σεβαστούν τις οδηγίες της αστυνομίας και να μην πάνε στο σημείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο δράστης πρέπει να είναι νεκρός», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακουσάν.

«Δεν έχει επιβεβαιωθεί δεύτερος δράστης» πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα ακύρωσε το πρόγραμμά του λόγω του πολύνεκρου περιστατικού στη φιλοσοφική σχολή του ιστορικού πανεπιστημίου της χώρας και επέστρεψε στην Πράγα, προτρέποντας ταυτόχρονα τους πολίτες να σεβαστούν τις συστάσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών, αποστείλαμε αρκετά συνεργεία διάσωσης στον τόπο του εγκλήματος. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό τραυματιών», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διάσωσης της Πράγας. «Ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός» πρόσθεσε, αν και ήδη οι πληροφορίες που μετέδιδαν τα τσεχικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για διψήφιο αριθμό νεκρών και τραυματιών από τους πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με καθηγητή που διδάσκει στο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές και το προσωπικό έλαβαν το απόγευμα της Πέμπτης ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να μείνουν σε ασφαλές μέρος εντός του ιδρύματος. «Έχουμε οχυρωθεί στον δεύτερο όροφο, οι πυροβολισμοί σημειώνονταν στον τέταρτο», ανέφερε σε τοπικό μέσο προσθέτοντας ότι ακούστηκε μεγάλος αριθμός πυροβολισμών.

Παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έλαβαν και οι εργαζόμενοι Σχολής Τεχνών, η οποία βρίσκεται επίσης στην ίδια οδό με το Πανεπιστήμιο Καρόλου. «Μείνετε στη θέση σας, μην πάτε πουθενά. Εάν βρίσκεστε σε γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά από τις πόρτες. Κλείστε τα φώτα, ο δράστης βρίσκεται πιθανόν στον τέταρτο όροφο του κτιρίου στην πλατεία Γιαν Πάλατς», ανέφερε το ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα ή γνωστό ιστορικά ως Πανεπιστήμιο της Πράγας είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Τσεχικής Δημοκρατίας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη που λειτουργούν αδιάκοπα από την ημέρα που ιδρύθηκαν. Σήμερα, το πανεπιστήμιο αποτελείται από 17 σχολές που βρίσκονται στην Πράγα (οι 14), το Χράντεκ Κραλόβε και το Πλζεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr