Πούτιν φυσικό αέριο

Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών, ανεβάζοντας τα επίπεδα προσφοράς σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας άμεσα αποσυμπίεση στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, που μόνο μέσα σε δυο μέρες έχουν εκτοξευτεί κατά 60%!

Συγκεκριμένα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση που έγινε με αξιωματούχους για το ενεργειακό θέμα, υποστήριξε πως η Gazprom πρόκειται να «πιάσει» φέτος νέο ρεκόρ στα επίπεδα παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ξεπερνώντας «κατά πάνω από 8%» τις υποχρεώσεις της με βάση τα συμβόλαια που έχει στέλνοντας μέσω Ουκρανίας 40 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επεσήμανε δε, πως ήδη οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη, τους τελευταίους εννέα μήνες, κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η παρέμβαση Πούτιν αποσυμπίεσε την αγορά

Η πυροσβεστική παρέμβαση Πούτιν είχε άμεσα θετικό αποτέλεσμα στις αγορές, όπου ήδη το πρωί τα futures του φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία είχαν αγγίξει νέα ρεκόρ. Το ολλανδικό φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 6,6% στα 108,33 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ τα βρετανικά futures σημείωσαν πτώση κατά 8,1% στις 270 πένες ανά θερμικό μονάδα. Ωστόσο, η κάμψη αυτή καλύπτει ελάχιστο μέρος από την τρομακτική άνοδο των τιμών τις προηγούμενες ημέρες.

Μόλις σήμερα το πρωί το ολλανδικό φυσικό αέριο ανέβαινε κατά 40% και χθες είχε κερδίσει άλλο 20%, ενώ το βρετανικό φυσικό αέριο κατέγραφε ράλι ύψους 39% και χθες για πρώτη φορά στην ιστορία του ξεπέρασε τις 300 πένες.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει περίτρανα τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ρωσία στην επίλυση της κρίσης, ειδικά πριν πιάσει για τα καλά ο χειμώνας.

Οι αιχμές για τον Nord Stream 2

Σημειώνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε επίσης να επισημαίνει πως η αύξηση της ροής μέσω Ουκρανίας είναι… οικονομικά ασύμφορη για την Gazprom, δεδομένου πως, όπως υποστήριξε, τα νέα συστήματα του ρωσικού μονοπωλιακού κολοσσού θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις ίδιες ποσότητες φυσικού αερίου για έως και 3 δισ. δολάρια λιγότερα ετησίως.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήταν σαφής στο σημείο αυτό, αναλυτές θεώρησαν εύλογο πως αναφερόταν στην έναρξη της λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει το ουκρανικό έδαφος. Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, αλλά η λειτουργία του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς θα πρέπει να δοθεί και το πράσινο φως της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr