φυσικού αερίου Μόσχα

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μειώνει τις ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξεκινώντας από την Τετάρτη, 27 Ιουλίου.

Αυτό θα αντιστοιχεί περίπου στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού.

Σταματά τη λειτουργία άλλης μίας τουρμπίνας 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα». Η Gazprom ανέφερε σήμερα, πιο συγκεκριμένα, ότι πρέπει να σταματήσει ακόμη έναν στρόβιλο αγωγού φυσικού αερίου για λόγους συντήρησης.

Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν οι ροές φυσικού αερίου από την πλήρη δυναμικότητα των άνω των 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου που εξάγονται καθημερινά σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Nord Stream 1 είχε «περάσει» ένα δεκαήμερο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης μέσα στον Ιούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με το πέρας αυτών των εργασιών, ο αγωγός ξεκίνησε μεν να επαναλειτουργεί στέλνοντας όμως μειωμένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

#BREAKING ‘No technical reason’ for Nord Stream gas delivery cut from Gazprom: German govt

Δείτε εδώ : pic.twitter.com/1cyE6IhuoY

— AFP News Agency (@AFP) July 25, 2022

Σημειώνεται πως αυτές οι ροές είχαν ξεκινήσει να μειώνονται ήδη πριν από τις εργασίες συντήρησης και πλέον μειώνονται ακόμη περισσότερο, με τη ρωσική πλευρά να επικαλείται «τεχνικές δυσκολίες» και τους Ευρωπαίους από την άλλη (το Βερολίνο για παράδειγμα σήμερα) να αμφισβητούν τις ρωσικές αιτιάσεις ως αναληθείς, βλέποντας πίσω από αυτές ρωσικούς εκβιασμούς και ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη να είναι έτοιμη για πλήρη διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να προετοιμαστούν για τα χειρότερα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενόψει ενός σεναρίου ακόμη και πλήρους διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr