Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί την Ταϊβάν, σε περίπτωση εισβολής από τις κινεζικές δυνάμεις.

Σκληρή απάντηση του Πεκίνου

Κατά τα φαινόμενα, οι δηλώσεις Μπάιντεν έριξαν νέο «λάδι στη φωτιά» των ήδη επιβαρυμένων σχέσεων Πεκίνου-Ουάσινγκτον, με εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνει σε πολύ υψηλούς τόνους ότι «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της σημαντικής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Στέλνει σοβαρό, αρνητικό μήνυμα (σ.σ. υποστήριξης) προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ σε απειλητικό τόνο, σημείωσε ότι η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να απαντήσει σε ενέργειες που διαιρούν την χώρα (για την Κίνα η Ταϊβάν αντιμετωπίζεται ως επαρχία της και έχει ξεκαθαριστεί από το Πεκίνο ότι στόχος του είναι η επανένωσή της με την ηπειρωτική χώρα), προσθέτοντας ότι «πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το καλύτερο στην προσπάθεια για ειρηνική επανένωση. Την ίδια στιγμή, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε ενέργεια έχει ως στόχο την απόσχιση».

«Υπάρχει μόνο μία Κίνα»

Η εκπρόσωπος κάλεσε τις ΗΠΑ να διαχειρισθούν τα θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν «προσεκτικά και όπως αρμόζει» και να μην στέλνουν «λάθος μηνύματα» προς την Ταϊπέι, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον για τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης των αμερικανοσινικών σχέσεων και της ειρήνης στα Στενά της Ταϊβάν και τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει παρά μία Κίνα στο κόσμο, η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας».

Μέχρι πρόσφατα η πολιτική των ΗΠΑ έναντι του ζητήματος της Ταϊβάν εκφραζόταν μέσα από το δόγμα της στρατηγικής ασάφειας, ήτοι απέφευγαν να προχωρήσουν σε κατηγορηματική δήλωση για το αν θα επέμβουν στρατιωτικά ή όχι για να υπερασπισθούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Ωστόσο, ήδη από τον περασμένο χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν μοιάζει να έχει πάρει αποστάσεις από το δόγμα αυτό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στρατιωτικά σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν.

Ραγδαία επιδείνωση

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις Μπάιντεν, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έχουν οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση τις σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου και σε αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν, με κορύφωση τον ουσιαστικό αποκλεισμό της νησιωτικής χώρας μετά την αναχώρηση Πελόζι από το ναυτικό της Κίνας και τη χρήση πραγματικών πυρών, αλλά και την εκτόξευση πυραύλων που πέρασαν πάνω από την Ταϊβάν.

Όπως έχει γράψει επανειλημμένα το economico.gr, το βασικό «παιχνίδι πολέμου» που εξετάζουν οι ΗΠΑ σε επίπεδο Πενταγώνου, αλλά και think tanks είναι η εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν και η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτή τη σύρραξη. Τα τελευταία «war games» έχουν δείξει απόκρουση των επιθέσεων και διατήρηση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αλλά με μεγάλες εκατέρωθεν απώλειες και με κίνδυνο η σύρραξη να επεκταθεί, με συμμετοχή και άλλων χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr