Μπορεί ο Άντονι Μπλίνκεν κατά την ακρόασή του από τη Γερουσία των ΗΠΑ, προκειμένου να αναλάβει νέος ΥΠΕΞ, να έστειλε σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, ωστόσο, φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να ασχοληθεί με όλες τις «παρεκβάσεις» της Τουρκίας.

  • Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το «σφυροκόπημα» στην Τουρκία που εξαπέλυσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά την ακρόαση Μπλίνκεν, ανοίγοντας όλα τα ζητήματα της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Μενέντεζ, ο οποίος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ρώτησε τον κ. Μπλίνκεν εάν η νέα κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για την Τουρκία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον υποψήφιο υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι «σε τελική ανάλυση η Τουρκία είναι μία σύμμαχος χώρα, η οποία τοποθετείται σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που δεν αρμόζει σε σύμμαχο. Αυτό αποτελεί μία πολύ ουσιαστική πρόκληση για μας και είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό».

Πακέτο Τουρκίας, Ρωσίας και Βόρειας Κορέας

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός γερουσιαστής συνέδεσε την Τουρκία με τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι χώρες που χρήζουν άμεσης προσοχής. Σχετικά με τις περιφερειακές κινήσεις της Άγκυρας, υπογράμμισε τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο, λέγοντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί μέσω της υποστήριξης της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπαχ και μέσω της δικής της επιθετικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον των δημοκρατικών μας συμμάχων Ελλάδας και Κύπρου».

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα τηρήσει μια σθεναρή στάση:

  • στο θέμα της αγοράς των S-400
  • στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη Συρία
  • στην εισβολή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου
  • στη διεκδίκηση ολόκληρης περιοχής της ελληνικής ΑΟΖ μέχρι την Λιβύη
  • στην υποστήριξη που παρέχει ο Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν και την εμπλοκή και επιθετική του δράση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τέλος, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως έγινε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Είναι μία αρμόζουσα ενέργεια που πρέπει να γίνει. Το βρίσκω ανάρμοστο οι πρέσβεις μας στην Αρμενία να πηγαίνουν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία, αλλά να μην βρίσκουν τη λέξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: economico.gr