Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέρριψε «τους ισχυρισμούς τούρκων αξιωματούχων» ότι η Ουάσινγκτον βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τους «εντελώς ψευδείς».

«Ανυπόστατοι και ανεύθυνοι» ισχυρισμοί

Σε λακωνική ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στην εφημερίδα Χουριέτ κατά την οποία η Ουάσινγκτον «διηύθυνε» τους πραξικοπηματίες, ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε «ανυπόστατους και ανεύθυνους» τους «ισχυρισμούς πως οι ΗΠΑ ευθύνονταν» για τα αιματηρά γεγονότα του Ιουλίου του 2016. Ο Ν. Πράις έκρινε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν συνάδουν με την ιδιότητα «του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».

Η Ουάσινγκτον έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως ήταν αναμεμιγμένη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και έχει απορρίψει τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, φερόμενου ως «εγκεφάλου» του, που ζει στην Πενσιλβάνια, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν της προσκομίζει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση.

Το μήνυμα της Ουάσινγκτον

Το ύφος της απάντησης της Ουάσινγκτον στους ισχυρισμούς Σοϊλού δεν είναι τυχαίο, ούτε η φρασεολογία. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν έχει δείξει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί διάφορες «στραβοτιμονιές» της Τουρκίας, όπως έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αντιθέτως, μοιάζει να προετοιμάζεται να θέσει την Άγκυρα προ των ευθυνών της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ο Πράις αναφέρθηκε στις συμμαχικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι με τη στάση του ο Ερντογάν απομακρύνεται από αυτές.

Έτσι, απαντώντας στα όσα λέει ο Σοϊλού, η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει το μήνυμα ότι πλέον τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο και τίποτα δεν θα «πέφτει κάτω». Δεδομένου, δε, ότι ο Σοϊλού είναι άνθρωπος του Ερντογάν, τα πυρά εμμέσως στρέφονται και σε βάρος του ίδιου του Τούρκου προέδρου. Τώρα μένει να φανεί αν η Άγκυρα θα τραβήξει το σχοινί.

Πηγή: economico.gr