Εφηβοι κορονοϊός

Τη σημασία του εμβολιασμού και στα παιδιά ανέδειξε κατά τη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων ένα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά.

Αλμα των ποσοστών της νόσου στα παιδιά

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στην εξέλιξη της νόσου στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες.

«Η εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή: Τον Μάιο του 2021 αποτελούσαν το 7,5% των κρουσμάτων ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 20% και μάλιστα με κλειστά σχολεία».

«Ενα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά», σημείωσε.

Η κυρία Θεορωρίδου χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σκωτίας, όπου τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, και τα κρούσματα στα παιδιά ξεπέρασαν το 30%.

“Να εμβολιαστούν παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών”

Επικαλούμενη διεθνείς μελέτες, αναφέρθηκε στις δυσμενείς ψυχολογικές επιπτώσεις και την επιβάρυνση στην υγεία που επέφεραν οι καραντίνες στα παιδιά, γεγονός που μπορεί να αρθεί, όπως είπε, με τον εμβολιασμό.

Απευθύνοντας έτσι έκκληση σε γονείς και μαθητές να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, σημείωσε: «Άμεσα το ‘κουδούνι χτυπά’ για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων».

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων. Και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ίσως ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει και μεγαλύτερα άτομα να εμβολιαστούν προσέθεσε.

Αναστολή για τους υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπ. Υγείας ΒασΚοντοζαμάνης αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σημείωσε:

«Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε καθημερινά όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται» ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για όσους υγειονομικούς δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό έως την 1η Σεπτεμβρίου ο κ. Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επιστροφή μισθού, ο οποίος θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς ενώ για την επαγγελματική εξέλιξη όσων υγειονομικών τεθούν σε αναστολή τόνισε ότι με την επιστροφή τους στην εργασία ίσως δεν τεθούν στις ίδιες υπηρεσίες καθώς οι ανάγκες στο υγειονομικό σύστημα ενδεχομένως θα έχουν αλλάξει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr