μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού – η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη που σαρώνει ήδη την Βρετανία – είναι δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη, και πιθανότατα και στην χώρα μας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής, έκτακτης τηλεδιάσκεψης πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων για το νέο, επιθετικό στέλεχος του κορονοϊού, μαζί με το μήνυμα πως η μόνη ασπίδα προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, διαπιστώθηκε πως τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ οι τρεις περιοχές που ανησυχούν κυρίως τους ειδικούς είναι η Αττική, η Κρήτη και η Κόρινθος.

Στην έκτακτη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος και Θεόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και δήμαρχοι της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε σαφές ότι υπάρχει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης και διαρκής ιχνηλάτηση για την «Δέλτα», κάτι που ο εμβολιασμός έχει καταστήσει πιο εύκολο.

ΕΟΔΥ: 29 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πλέον τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα φθάνουν στα 29 καθώς χθες άλλα 18.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφηκαν τα 15 εξ αυτών. Ένα κρούσμα της «Δέλτα» καταγράφηκε στην ΠΕ Δυτικού τομέα Αθηνών, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η εν λόγω μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,19% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί.

Κ. Μητσοτάκης: “Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε”

Εμφατικό μήνυμα σε όσους πολίτες εξακολουθούν να δυσπιστούν στον εμβολιασμό, επικαλούμενος σχετική αναφορά του αμερικανού κορυφαίου επιδημιολόγου Αντονι Φάουτσι, έστειλε και ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε».

«Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: «Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος, ο κύριος Φάουτσι: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά».

Στην Κρήτη 19 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Το στέλεχος Δέλτα της Covid-19 έχει κάνει την πιο έντονη μέχρι στιγμής εμφάνισή του στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 19 τέτοια κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι απόλυτος και όχι ενδεικτικός, καθώς στο εργαστήριο ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εξετάζεται πια το σύνολο των κρουσμάτων για όλες τις μεταλλάξεις.

Αυτό ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος: «Ο μηχανισμός που υπάρχει στο εργαστήριό μας, επιτρέπει τον καθολικό έλεγχο των κρουσμάτων και στέλνουμε στο Κέντρο Γονιδιωματικής Επιτήρησης μόνο όσα κρούσματα πληρούν κάποια κριτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κρήτη έχει περισσότερα κρούσματα, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός. Ίσα ίσα η Κρήτη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός για την υπόλοιπη Ελλάδα».

Το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και, βεβαίως, στην Ινδία από όπου ξεκίνησε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr