Σήμα κινδύνου εν όψει εορτών στέλνουν επιστήμονες και κυβέρνηση καθιστώντας σαφές πως παρά την μείωση των κρουσμάτων απαιτείται εξαιρετική προσοχή προκειμένου να μην υποτροπή στην πανδημία. Και προειδοποιούν ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς.
Προειδοποίηση Πέτσα για πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά
«Εάν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς», προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουν τις γιορτινές ημέρες. Προανήγγειλε δε πως την Τρίτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως προς τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων, τις ημέρες των γιορτών.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε περιοχές της δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη το ιικό φορτίο παραμένει. Τόνισε δε πως σε όλες τις περιοχές, επιβαρυμένες και μη, συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, «ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως τα σπίτια μας μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας».
«Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με ακόμη μία οικογένεια την περίοδο των εορτών» υπογράμμισε.
Το σχέδιο για τον εμβολιασμό
Μιλώντας για το σχεδιασμό εμβολιασμού του πληθυσμού ανέφερε ότι στις 26 Δεκεμβρίου θα φτάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις των εμβολίων και από την επομένη θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αρχικά θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, μετά τα γηροκομεία και ακολούθως 2,4 εκατ. πολίτες άνω των 65 ετών, καθώς πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα από την οποία προέρχεται το 85% των θανάτων και το 60% των διασωληνωμένων.
Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.
Στην πλατφόρμα, αυτή, μπορεί κάθε πολίτης να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει. Το πρόγραμμα αφορά όλους, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.
Ως προς τις πτήσεις προς και από Βρετανία, τόνισε ότι «στη χώρα μας από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι εισέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση επτά ημερών αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα» και πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με νέες εισηγήσεις.
Πηγή: economico.gr