Τους πιο μύχιους φόβους της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης εξέφρασε με τρόπο άκρως αποκαλυπτικό η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αναφερόμενη στις εξελίξεις σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Να μην σταματήσει η οικονομία»
Συγκεκριμένα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απηύθυνε προειδοποίηση πως ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».
«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε η αξιωματούχος από τη Βουλγαρία, προσθέτοντας την ανησυχία της σε αυτή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, μέλη της οποίας -μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- εκφράζουν προβληματισμό για τους στόχους του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ζητείται… ισορροπία
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στη διάρκεια της συνέντευξής του, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου, η μετατροπή του σε ένα όπλο με σκοπό την πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη, αποτελεί δεδηλωμένη ρωσική στρατηγική. Δεν το έκρυψε ποτέ η Ρωσία, δεν το έκρυψε ποτέ ο Πρόεδρος Putin. Και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο επίπεδο της απόπειρας υπονόμευσης της πολιτικής σταθερότητας είναι πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είμαστε μία εξαίρεση».
Η κ. Γκεοργκίεβα κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε, προσθέτοντας ότι αν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.
Η πρόταση-πρόκληση
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ πρότειναν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω επιδοτούμενων λογαριασμών ή φορολογικών απαλλαγών και να περάσει το σύνολο του επιπλέον κόστους στον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο το Ταμείο εκτίμησε ότι θα μειωθεί άμεσα η κατανάλωση ενέργειας και θα επανέλθουν σταδιακά οι τιμές σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Η πρόταση του Ταμείο απορρίφθηκε μετά… πολλών επαίνων από την Ευρώπη, ωστόσο, δεδομένης και της δημοσιονομικής πίεσης που ασκεί η πολιτική επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας, ήδη η Κομισιόν μοιάζει να υιοθετεί το πλάνο περί υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στην ΕΕ, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη τροφοδοσία (το διαβόητο «δελτίο στο ρεύμα»). Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για κίνητρα και αντικίνητρα προς τους πολίτες, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης του ρεύματος.


Πηγή: economico.gr