Τους πιο μύχιους φόβους της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης εξέφρασε με τρόπο άκρως αποκαλυπτικό η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αναφερόμενη στις εξελίξεις σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Να μην σταματήσει η οικονομία»

Συγκεκριμένα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απηύθυνε προειδοποίηση πως ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».

«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε η αξιωματούχος από τη Βουλγαρία, προσθέτοντας την ανησυχία της σε αυτή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, μέλη της οποίας -μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- εκφράζουν προβληματισμό για τους στόχους του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ζητείται… ισορροπία

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στη διάρκεια της συνέντευξής του, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου, η μετατροπή του σε ένα όπλο με σκοπό την πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη, αποτελεί δεδηλωμένη ρωσική στρατηγική. Δεν το έκρυψε ποτέ η Ρωσία, δεν το έκρυψε ποτέ ο Πρόεδρος Putin. Και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο επίπεδο της απόπειρας υπονόμευσης της πολιτικής σταθερότητας είναι πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είμαστε μία εξαίρεση».

Η κ. Γκεοργκίεβα κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε, προσθέτοντας ότι αν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.

Η πρόταση-πρόκληση

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ πρότειναν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω επιδοτούμενων λογαριασμών ή φορολογικών απαλλαγών και να περάσει το σύνολο του επιπλέον κόστους στον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο το Ταμείο εκτίμησε ότι θα μειωθεί άμεσα η κατανάλωση ενέργειας και θα επανέλθουν σταδιακά οι τιμές σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Η πρόταση του Ταμείο απορρίφθηκε μετά… πολλών επαίνων από την Ευρώπη, ωστόσο, δεδομένης και της δημοσιονομικής πίεσης που ασκεί η πολιτική επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας, ήδη η Κομισιόν μοιάζει να υιοθετεί το πλάνο περί υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στην ΕΕ, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη τροφοδοσία (το διαβόητο «δελτίο στο ρεύμα»). Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για κίνητρα και αντικίνητρα προς τους πολίτες, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης του ρεύματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr