“Εμφύλιος” στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα επιτόκια, με τα “γεράκια” να επιζητούν και νέα αύξησή τους  στη συνεδρίαση της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου και την Κριστιν Λαγκάρντ να παραμένει Σσφίγγα”, δηλώνοντας: ” “οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις λέξεις”. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Λαγκάρντ επέλεξε να συντηρήσει το “σασπένς” για μία από τις πλέον αμφίρροπες όσον αφορά την έκβασή της συνεδρίαση της ΕΚΤ.

  • Έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 425 μονάδες βάσης σε διάστημα 12 μηνών — σε επίπεδο ρεκόρ εντός χρόνου ρεκόρ. Και θα επιτύχουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%”, πρόσθεσε.

“Μπορεί να εκπλήξουμε τις αγορές”

Τα νερά, ωστόσο, τάραξε χθες το μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ που δήλωσε ότι “οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια της μπορούν να εκπλήξουν τις αγορές“.

Ο Κνοτ ανέφερε πως «συνεχίζω να πιστεύω πως το να φτάσουμε τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2% προς το τέλος του 2025 είναι το ελάχιστο δυνατό που έχουμε να κάνουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι αγορές μπορούν να υποτιμούν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», για να σημειώσει στη συνέχεια πως «η αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή, όχι σίγουρη. Έχουμε φτάσει την τελική φάση της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής», είπε. «Θέλω να προειδοποιήσω για την υπερβολική απαισιοδοξία», πρόσθεσε. «Εδώ μιλάμε για αδυναμία. Δεν μιλάμε για απόλυτη ύφεση».

  • Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από τις δηλώσεις του Κνοτ οι αγορές δίνουν κοντά στο 35% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη Πέμπτη, έναντι 30% που ήταν οι αντίστοιχες πιθανότητες νωρίτερα την Τετάρτη.

Στην ανηφόρα τα επιτόκια από το καλοκαίρι του 2022

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της από το καλοκαίρι του 2022, με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προς τα επίπεδα του 2%. Παρά την υποχώρηση του από τα ιστορικά υψηλά, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο στο 5,3%, πολύ υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, με τις αγορές να αναμένουν το εάν η τράπεζα θα ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της ή το εάν θα αποφασίσει να «παγώσει» τα επιτόκια στο σημερινό τους εύρος.

Ενώ οι αγορές έχουν επικεντρωθεί στον τομέα των υπηρεσιών της Ευρώπης μετά την ύφεση της μεταποίησης και τα προβλήματα που ταράζουν την οικονομία της Κίνας , ο μόνος σημαντικός σκληρός δείκτης που έχει η ΕΚΤ από τον Ιούλιο είναι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου, το οποίο «ήταν στην πραγματικότητα πιο ανθεκτικό από το αναμενόμενο», σύμφωνα με τον Ολλανδό αξιωματούχο της ΕΚΤ.

Επιπλέον, οι αγορές εργασίας έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές, τα πραγματικά εισοδήματα αρχίζουν να ανακάμπτουν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά κατοικίας έχει πιάσει πάτο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας

Από την πλευρά του, έτερο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Φρανσουά Βιλερούα ντε Γκαλό, άφησε ανοιχτά όλα τα σενάρια για τις αποφάσεις της τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δεν πρόκειται να πω σήμερα τι θα αποφασίσουμε στις Σεπτεμβρίου, επειδή όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές, όπως και στις επόμενες συναντήσεις» του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε ο Βιλερούα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business.

Ακόμα, υπογράμμισε «είμαι πεπεισμένος πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στο απόγειο των επιτοκίων». Πρόσθεσε ότι η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πλέον πιο σημαντική από την εκ νέου «σημαντική» αύξηση των επιτοκίων.

Για τον πληθωρισμό, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας υποστήριξε πως αυτό ξεπέρασε την κορύφωσή του στις αρχές του έτους και τα υποκείμενα μέτρα τον Απρίλιο. Η πρόσφατη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου δεν θα πρέπει να αλλάξει την υποκείμενη αντιπληθωριστική τάση, πρόσθεσε.

Ο Σλοβάκος τραπεζίτης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, θεωρεί από πλευράς του ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πέτερ Καζίμιρ.

«Αυτό το βήμα την επόμενη εβδομάδα είναι προτιμότερο από μια παύση – η οποία είναι επίσης μια επιλογή – επειδή η αύξηση των τιμών παραμένει πολύ ισχυρή», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας.

«Είναι μια πιο απλή και αποτελεσματική λύση», είπε ο Καζίμιρ σε ένα άρθρο που εστάλη μέσω email. «Οι αγορές λαμβάνουν μια σαφέστερη ένδειξη σχετικά με το πιθανό τερματικό επιτόκιο και έχουμε περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουμε εάν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη καθοδική πορεία προς τον στόχο μας».

Τα σχόλια είναι από τα πιο ξεκάθαρα μέχρι στιγμής από την πτέρυγα των γερακιών του Διοικητικού Συμβουλίου εν όψει της συνεδρίασης της 13ης-14ης Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr