Ανακοινώνονται σημαντικά κονδύλια για την ανακούφιση των νοικοκυριών

Σημαντικά κονδύλια για την ανακούφιση των νοικοκυριών με μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα ενεργειακά προϊόντα (ρεύμα και φυσικό αέριο) ανακοινώνουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως αποκάλυψε χθες το μεσημέρι το Economico.gr αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή, για την ελληνογαλλική συμφωνία, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τα μέτρα που θα ληφθούν για τη συγκράτηση του κόστους που πληρώνουν τα νοικοκυριά για τα ενεργειακά προϊόντα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico.gr στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να διατεθούν σημαντικά κονδύλια για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις  επιπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίες προκαλούνται  από τη διεθνή έκρηξη τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:

  • θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης όταν χρησιμοποιείται πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο.
  • θα αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές.
  • η επιδότηση, σε πρώτη φάση θα αφορά την κατανάλωση στους μήνες  Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Αυξανεται η επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος

Η κυβέρνηση, φαίνεται ότι  ανεβάζει την επιδότηση του ρεύματος στα 0,04 με 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν στα 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

  • Έτσι με τον τρόπο αυτό ένα νοικοκυριό θα επιδοτείται με περίπου 14 αντί 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που θα καταναλώνει κάθε μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών τα μέτρα σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους θα κοστίσουν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ τόσο για τους λογαριασμούς ρεύματος όσο και για αυτούς του φυσικού αερίου.

Παράλληλα αναμένεται  να διατεθεί ένα κονδύλι περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών του φυσικού αερίου.

Πακέτο μέτρων έως και 1 δις ευρώ

Συνολικά και εφόσον υπάρξουν επιδοτήσεις και για το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών αλλά και τις καιρικές συνθήκες το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου έλεγε στο Economico.gr ότι «οι τεράστιες αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα είναι παροδικό φαινόμενο και η πίεση θα εκτονωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022». Όμως πρόσθετε η ίδια πηγή πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε  τα νοικοκυριά να μπορέσουν το φετινό χειμώνα να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να υπάρξει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλειες εσόδων, που θα επιβάρυναν τα ελλείμματα.

Αυτόματος μηχανισμός επιδότησης

Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

  • η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν αυτόματο μηχανισμό παρέμβασης ώστε να επιδοτούνται τα νοικοκυριά όταν αυξάνονται οι τιμές στην ενέργεια.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, είπε ο κ. Σκυλακάκης,  πρέπει να κάνει και δεύτερη παρέμβαση σε ότι αφορά το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά και θα καλύπτει ομάδες που βάλλονται περισσότερο. Η κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει περισσότερο τη μεσαία τάξη. Η συζήτηση για το επίδομα θέρμανσης είναι σε εξέλιξη. Αλλά θα είναι για περισσότερους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr