Δένδιας Μπλίνκεν

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αμερικανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο του ταξιδιού υπό τον Πρωθυπουργό στις ΗΠΑ.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την αυξανόμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία με την στάση της απέναντι στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών, συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα και πώς Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούν μέσω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ να σταθούν τόσο δίπλα στην Ουκρανία όσο και να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές παραβάσεις των κανόνων της Συμμαχίας.

Συνεργασία «3+1» και Τουρκία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, τονίστηκε καταρχήν το εξαιρετικό, μοναδικό, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά Αμερικανοί αξιωματούχοι, επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία κυρώθηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα και δημιουργεί ακόμα περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η συζήτηση επεκτάθηκε στην συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο σχήμα “3+1”.

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξετάσθηκε εις βάθος η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για την θέση αρχής που υιοθέτησε η Ελλάδα, η οποία στηρίζει πλήρως όλα τα μέτρα και ενισχύει την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η Αμερικανική πλευρά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συζητήθηκαν επίσης οι ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Λιβύη.

Ο ρόλος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια 

Τέλος, τονίστηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και στην στήριξη της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα επισκεφθεί τις χώρες της περιοχής στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να μεταφέρει, εκ νέου το μήνυμα αυτό.

Μπλίνκεν: Στο ύψιστο σημείο η εταιρική σχέση ΗΠΑ- Ελλάδας

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά την υποδοχή του Νίκου Δένδια εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον Έλληνα υπουργό στο State Department και τόνισε ότι οι λίγες ημέρεςτης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, ήταν σημαντικές και απίστευτα παραγωγικές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Και εναπόκειται σε εμάς πλέον -στον Νίκο και εμένα- να συνεχίσουμε σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που λαμβάνουμε από τον Πρόεδρο Biden και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά η οποία έχει φέρει την εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και την Ελλάδα – τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου- στο ύψιστο σημείο που έχει φτάσει ποτέ.

Είμαστε ευγνώμονες για αυτή την εταιρική σχέση: η δουλειά που κάνουμε μαζί να σταθούμε ενάντια στη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και να συμπαραταχθούμε με την Ουκρανία, και η δουλειά που κάνουμε μαζί για να ενδυναμώσουμε και να διαφοροποιήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Ανατολική Μεσόγειο, η δουλειά που κάνουμε μαζί μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου που διεξάγουμε και αυτή που θα συνεχίσουμε επί πολλών διαφόρων πεδίων της σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Λοιπόν είμαι ευγνώμων που έχω αυτή την ευκαιρία με τον Νίκο να συνεχίσουμε επί της συνάντησης μεταξύ του Πρόεδρου και του Πρωθυπουργού, να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο που κάνουμε μαζί για να οικοδομήσουμε την ισχυρότερη δυνατή σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr