Εκρηκτική άνοδος τζίρου στην ελληνική βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο

Έκρηξη ανόδου εμφάνισε τον Αύγουστο ο ετήσιος τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας, δίνοντας συνέχεια στην ισχυρή ανάκαμψη των τελευταίων μηνών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):  

  • Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 31,6% 
  • Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, παρουσίασε μείωση 17,1%.  
  • Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 10,1%. 

ekrixi-tziroy-stin-elliniki-viomichania-o-klados-me-anodo-4660

Που οφείλεται η άνοδος κατά 31,6%

Η ετήσια άνοδος κατά 31,6%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στους παρακάτω τομείς: 

  • Αύξηση κατά 31,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, ποτοποιίας, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.  
  • Αύξηση κατά 13,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων. 

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης, ξεχώρισε η εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη – άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης, η οποία εκτινάχθηκε κατά 466%. Φυσικά, αυτό οφείλεται τόσο στην  υψηλότερη ζήτηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, όσο και στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση. 

  • Κατά 53% ενισχύθηκε και η βιομηχανία δέρματος – δερμάτινων ειδών, ενώ η ποτοποιία αυξήθηκε κατά 35,8% και η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατά 34%. 

ekrixi-tziroy-stin-elliniki-viomichania-o-klados-me-anodo-4661

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 10,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, με αποτέλεσμα ο μέσος δείκτης του τελευταίου 12μήνου να καταγράψει άνοδο κατά 9,5%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr