Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση και ξεκινά από τις 23 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της βιομηχανίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με προϋπολογισμό 73,2 εκατ. ευρώ.

Στόχος της Δράσης -είναι η αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με οικονομική ενίσχυση για επενδύσεις σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης, ρομποτικής και  τεχνητής νοημοσύνης που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας της μεταποίησης και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Το 70% του προϋπολογισμού θα διατεθεί στις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις και το 30% στις μεσαίες επιχειρήσεις. Από τους πόρους που προορίζονται για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, το 80% θα διατεθεί σε υφιστάμενες και το 20% σε νέες. Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 250.000 ευρώ και μεγαλύτερος των 6.000.000 ευρώ.

Σημαντικές ευκαιρίες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσφέρει και το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη έχουν υποβληθεί 160 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 7,14 δισ. ευρώ από τα οποία ποσό πάνω από 1 δισ. ευρώ αφορά επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, καταρτίζονται δύο δανειοδοτικά προγράμματα, τα οποία αφορούν αποκλειστικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το πρώτο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα προβλέπει τη χορήγηση από  τις συνεργαζόμενες τράπεζες δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το δεύτερο πρόγραμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας τους δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr