Σημαντική βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα

Μεγάλη βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα δείχνει η έρευνα PMI του Αυγούστου – και μάλιστα την ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2000. Σύμφωνα με αναφορές, η βελτίωση αυτή οφειλόταν στη μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών και στην αυξημένη ζήτηση των πελατών.

Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 59.3 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή υψηλότερη από τις 57.4 μονάδες του Ιουλίου, υποδεικνύοντας αισθητή άνοδο των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ετών και σε γενικές γραμμές ισχυρός.

Τι στήριξε την αύξηση στην παραγωγή

Οι εντονότερες αυξήσεις στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες στήριξαν τη συνολική ανάπτυξη. Η ζήτηση από νέους και υφιστάμενους πελάτες ενισχύθηκε, καθώς οι εταιρείες επιτάχυναν τις δραστηριότητες αγορών και προσλήψεων.

Παρόλα αυτά, οι σημαντικές καθυστερήσεις από την πλευρά των προμηθευτών ώθησαν και πάλι υψηλότερα την επιβάρυνση κόστους, καθώς οι τιμές εισροών σημείωσαν αισθητή άνοδο. Οι επιχειρήσεις ήταν σε θέση να μετακυλίσουν μέρος του υψηλότερου κόστους στους πελάτες, μετά τη δριμεία αύξηση των χρεώσεων.

Άνοδος στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε άνοδο με βάση την αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση στις εισροές νέων παραγγελιών.

Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα  μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) είναι ένας σύνθετος δείκτης της απόδοσης της μεταποιητικής οικονομίας. Προκύπτει από δείκτες σχετικά με τις νέες παραγγελίες, την παραγωγή, την απασχόληση, τον χρόνο παράδοσης προμηθειών και τα αποθέματα προμηθειών. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr