Σημαντική υπέρβαση των τακτικών φορολογικών εσόδων επιτρέπει γενναία μέτρα κοινωνικής πολιτική

Στους καφενέδες της χώρας, η συζήτηση γίνεται για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και πόσο θα αντέξουμε” μας έλεγε χθες βράδυ “παλιοσειρά” της πολιτικής που ανήκει στον Κεντρώο χώρο. “Η υπόθεση των υποκλοπών που μπήκε στο “κουβεντολόί” τις τελευταίες ημέρες, δε φαίνεται να απασχολεί και τόσο πολύ τους “εκτός των τειχών”. Ασφαλώς κι έχει κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η σκόνη που σηκώνει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ… που το παλεύει, αλλά μάλλον χωρίς κέρδη, γιατί έχει χάσει προ πολλού το τρένο. Το ΠΑΣΟΚ ίσως τσιμπήσει κάτι, αλλά το χοντρό παιχνίδι θα παιχτεί στη ΔΕΘ”

Και ενώ ο έμπειρος συνομιλητής μας δείχνει να … “αφουγκράζεται τα υπόγεια ρεύματα της πολιτικής”, οι αριθμοί και τα στοιχεία εσόδων που συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών τείνουν να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς του: “το χοντρό παιχνίδι θα παιχτεί στη ΔΕΘ”

Σημαντική υπέρβαση των τακτικών φορολογικών εσόδων

Περίπου 3,2 δισ. ευρώ είναι η “καθαρή” υπέρβαση των τακτικών φορολογικών εσόδων για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, ενώ η συνολική υπέρβαση που ανακοίνωσε την Τρίτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτείνεται στα 5,167 δισ. ευρώ.ΔΕΘ

Με όλη την προσοχή που απαιτείται για να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος που παραμένει η συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2%, η κυβέρνηση έχει στο Ταμείο της ένα σημαντικό ποσό που θα μπορέσει να το διαχειριστεί για την ανακούφιση και στήριξη των αδύναμων και την ενίσχυση της προοπτικής των μεσαίων στρωμάτων.

“Δίχτυ προστασίας” από τον πρωθυπουργό

To ποσό των 5,167 δισ. ευρώ αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ύπαρξη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για κοινωνική πολιτική, αλλά το ακριβές ποσό θα προκύψει αφού ληφθούν υπόψη μια σειρά ζητήματα “δημοσιονομικής διαχείρισης”.

  • Πάντως, όπως έγραψε και χθες το economico, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιώντας τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο θα ανακοινώσει  στη ΔΕΘ “Δίχτυ προστασίας” για τον “δύσκολο χειμώνα που έρχεται”, για μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροεπιχειρηματίες, επαγγελματίες και νέους. Οι εξαγγελίες θα αφορούν κυρίως στις συντάξεις, στον κατώτατο μισθό , στην εισφορά αλληλεγγύης, στο τέλος επιτηδεύματος , στις ασφαλιστικές εισφορές, στην πολιτική για τους νέους.

“Φυγή προς τα εμπρός”

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να ξεφύγει η χώρα από το ζοφερό κλίμα των σκοτεινών ενεργειών της ΕΥΠ (προφανώς για να “ανασάνει” και η ίδια, καθώς δεν είναι άμοιρη πολιτικών ευθυνών) απαιτείται “φυγή προς τα εμπρός”. Ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής, η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει από τη ΔΕΘ:

  • Το κύριο διακύβευμα, θα πει ο πρωθυπουργός, είναι η κοινωνική συνοχή, η πολιτική σταθερότητα, η εθνική αυτοπεποίθηση και η εμμονή στους στόχους του μέλλοντος της χώρας. Και παράλληλα “η ανάγκη να σταθούμε δίπλα σε όσες όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”.

Η πολιτική αυτή αναμένεται να ενισχυθεί με ένα πλέγμα, προγραμματισμένων άλλωστε, οικονομικών μέτρων ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων εκσυγχρονισμού, καθώς και σειράς κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (που οδηγεί στην ακρίβεια) και τη στήριξη των πιό αδύναμων νοικοκυριών.

Η υπέρβαση εσόδων επιτρέπει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού. Και αυτό πιθανότατα θα μονοπωλήσει και τις “συζητήσεις στους καφενέδες”, όπως λέει και η “παλιοσειρά” της πολιτικής που αναφέραμε…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr