Πράσινο φως στο σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Aναζητείται σήμερα η «χρυσή τομή» ώστε να βρεθεί ο τρόπος για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας των λοιμωξιολόγων και μάλλον θα δώσει πράσινο φως στην σταδιακή επαναφορά του λιανεμπορίου. Ωστόσο ανοιχτοί παραμένουν οι όροι  που θα γίνει αυτή σταδιακή επαναφορά και κυρίως μέχρι ποιο σημείο θα φθάνει το πρώτο στάδιο.

Και τούτο διότι φαίνεται πως υπάρχουν αντιστάσεις σε ο,τι αφορά το σχέδιο με το οποίο θα ήθελε το υπ. Ανάπτυξης να ανοίξει με πιο γρήγορο τρόπο η αγορά και μαζί με την επαναφορά του click away εφαρμοστεί η λειτουργία του click in shop, των προκαθορισμένων ραντεβού για αγορές εντός των καταστημάτων, για ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία και παράλληλα επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών.

Στα 3 δισ. οι απώλειες κάθε μήνα στην αγορά

H κυβέρνηση θεωρεί ότι η υγεία παραμένει προτεραιτότητα, ωστόσο πρέπει να κάνει κάτι για την οικονομική αιμορραγία της αγοράς. Και αυτό, την ώρα που ένας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες στον εμπορικό κόσμο για την απώλεια της εκπτωτικής περιόδου.

Παρ’ όλα αυτά κυβερνητικά στελέχη, πολύ κοντά στις εξελίξεις, αναγνωρίζουν ότι πιθανόν να μπουν αρκετοί «κόφτες» για να ανάψει τελικά το πράσινο φως.

Δεν αποκλείεται, ως χειρότερο σενάριο, να επιτραπεί μόνο το click away για αρχή, χωρίς μάλιστα πρόβλεψη για δραστηριότητες όπως κομμωτήρια κοκ.

Ως αντιπρόταση εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης και σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις αναμένεται να πέσει η αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας αλλά και της εποπτείας της αγοράς. Και αυτό στην κατεύθυνση της αποτροπής μαζικών μετακινήσεων, που επιμένουν οι επιστήμονες οτι είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Πηγή: economico.gr