αποφάσεις Μητσοτάκη
A man in a face mask feeds pigeons in Milan, as the country is hit by the coronavirus outbreak, Italy February 25, 2020. REUTERS/Yara Nardi

Η χθεσινή παρέμβαση της Καγκελαρίου στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε για τον κοροναϊό, με την οποία η Αγγελα Μέρκελ επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος να ανακοπεί το δεύτερο κύμα είναι να προχωρήσουν άμεσα όλες οι χώρες σε σύντομα τοπικά lockdown, δίνει με ανάγλυφο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, λόγω της τρομακτικής αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέο διάγγελμα που θα απευθύνει σήμερα το απόγευμα στους πολίτες, θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα διαρκέσει για έναν μήνα και θα αφορά τόσο τις αλλαγές στη ζωή μας όσο όμως και τη στήριξη όσων επαγγελματιών θα πληγούν από αυτές.

Τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή 

Μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ κυβερνητικού επιτελείου και επιστημονικής επιτροπής για την οριστικοποίηση των μέτρων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του τις προτάσεις της Επιτροπής για ένα αυστηρό πακέτο παρεμβάσεων, με στόχο την ανακοπή της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται μεταξύ άλλων, να κατέβει ο διακόπτης στην εστίαση για ένα ικανό διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν μία σειρά από κρίσιμες παραμέτρους.

Τα σενάρια για την εστίαση

Μεταξύ των προτάσεων που του έχουν εισηγηθεί πέραν του κλεισίματος της εστίασης, είναι για τις  περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) μεταξύ των οποίων και η Αττική, να επισπευστεί το  κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ είτε στις 21:30 είτε στις 22:00.

Σε αυτό το σενάριο, εξετάζεται να παραμείνει ως έχει η ώρα που αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή στις 12:30.

Θεωρείται βέβαιο ότι μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν είναι η αύξηση της τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο 50% από 40% που βρίσκεται τώρα, αλλά και η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια, ανεξαρτήτως βαθμού επικινδυνότητας.

Ταυτόχρονα με τα περιοριστικά μέτρα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και μέτρα στήριξης όσων θα πληγούν επιπρόσθετα από το νέο πακέτο μέτρων.

“Από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης έχει γίνει σαφές ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού οπότε το σχέδιο της Κυβέρνησης θα προσαρμοστεί για τον Νοέμβριο στα πραγματικά δεδομένα” τονίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν :

Να αποφευχθεί πάση θυσία το lockdown

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική που πρέπει όμως να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο.

Σημειώνεται ότι τα οικονομικά Υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα νέα μέτρα.

Είναι σαφές επίσης ότι θα ενισχυθούν – και έχει ήδη γίνει- οι έλεγχοι σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Μέρκελ : Lockdown τώρα, όχι αργότερα

Να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή lockdown κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής η Ανγκελα Μέρκελ σε μία περίοδο που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έρχονται αντιμέτωπες με αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού και το δεύτερο κύμα πανδημίας επελαύνει με σφοδρότητα στη γηραιά ήπειρο.

Όπως μεταδίδει το Politico, η Ανγκελα Μέρκελ είπε στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα -lockdown.

«Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε, ωστόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι, έπρεπε να δούμε «τα νοσοκομεία να γεμίζουν».

Πηγή: economico.gr