Σταθμό στην ιστορία του Βατικανού αποτελεί η δίκη που ξεκινά με 10 άτομα να κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου της Αγίας Έδρας κατηγορούμενοι για πληθώρα αδικημάτων που συμπεριλαμβάνουν εκβιασμούς, παράβαση καθήκοντος και απάτες κυρίως για επενδύσεις σε ακίνητα του Λονδίνου ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Τεράστιο σκάνδαλο

Εκτός από δικηγόρους και επενδυτές, κατηγορούμενος είναι και ο Καρδινάλιος Άντζελο Μπέκιου ο οποίος ενέκρινε την υψηλόβαθμη θέση που κατείχε το 2014, επενδύσεις σε πολυτελή διαμερίσματα του Λονδίνου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στις επενδύσεις που σε μεγάλο βαθμό προέρχονταν από συνεισφορές των πιστών, ήταν και το 45% ενός κτηρίου διαμερισμάτων στο South Kensington του Λονδίνου.


Ο Μπέκιου απολύθηκε από τον Πάπα το 2020 με την κατηγορία του νεποτισμού και αφαίρεσε την ασυλία του για να μπορεί να δικαστεί. Ο Μπέκιου αρνήθηκε ωστόσο αυτήν την κατηγορία. Ο Μπέκιου θα δικαστεί για πέντε κατηγορίες υπεξαίρεσης, δύο κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και έναν ισχυρισμό για παρακίνηση μάρτυρα σε ψευδορκία. Κατηγορείται επίσης για φερόμενη χρηματοδότηση και ανάθεση συμβάσεων σε εταιρείες και φιλανθρωπικούς οργανισμούς που ελέγχονται από τους αδερφούς του στην γενέτειρά τους Σαρδηνία.

Ο άνθρωπος που θα γινόταν… Πάπας

Ανώτατος διπλωμάτης του Βατικανού, θεωρούμενος ως ο de facto αρχηγός του επιτελείου του Ποντίφικα, ο 73χρονος Μπέκιου ήταν μέχρι πέρυσι επίσης υπεύθυνος του «γραφείου Saint-making» του Πάπα Φραγκίσκου, το οποίο αποφασίζει αν θα αγιοποιήσει απλούς θνητούς. Κάποιοι μάλιστα τον θεωρούσαν ως επικρατέστερο υποψήφιο για να γίνει ο επόμενος Πάπας. Τόσο υψηλή ήταν η θέση του Μπέκιου στην Καθολική Εκκλησία, ώστε ο Πάπας Φραγκίσκος έπρεπε να αλλάξει τη νομοθεσία του Βατικανού, ώστε να μπορεί να δικασθεί σε ποινικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Εuronews, «αν και ο Καρδινάλιος Αντζελο Μπέκιου χαρακτηριζει τον εαυτό του θύμα μηχανοραφίας αυτό που ξεκίνησε σήμερα είναι μια διαδικασία ιστορικής σημασίας, χωρίς προηγούμενο: για πρώτη φορά ένας καρδινάλιος δικάζεται από δικαστήριο στο Βατικανό, αποτελούμενο από απλούς δικαστές, χάρη στη μεταρρύθμιση που προώθησε ο Πάπας Φραγκίσκο. Ένα γεγονός που θα αφήσει το αποτύπωμά του για πάντα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr