παράταση κορονοχρέη

Η “δίδυμη” κρίση, υγειονομική και ενεργειακή, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, οδηγεί την κυβέρνηση σε διαρκή αναπροσαρμογή των αποφάσεών της, προκειμένου να προστατευτούν νοικοκυριά, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Economico, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας έναρξης αποπληρωμής των λεγόμενων “κορονοχρεών”, που λήγει στα τέλη του μήνα, κατά έναν ή δύο μήνες.

Με τα έως τώρα δεδομένα οι οφειλές που «πάγωσαν» την περίοδο των σκληρών περιοριστικών μέτρων θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 31 Ιανουαρίου.

Οι προτάσεις για την μετάθεση των 36-72 δόσεων

Αν και έχει δοθεί περιθώριο έως και τις 26 του τρέχοντος μήνα στους υπόχρεους να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να διευθετήσουν τα «κορονοχρέη» και να τα εξοφλήσουν σε 36- 72 δόσεις, η ανταπόκριση των σχεδόν 830.000 φορολογουμένων που θεωρητικά έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στην ρύθμιση είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης έχουν μόλις 5 ημέρες για να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους και συγκεκριμένα η πρώτη δόση (από τις 36 ή τις 72) θα πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιανουαρίου 2022.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, όπως και το ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά «πιεσμένα» λόγω του ενεργειακού κόστους, αλλά και γενικότερα της ακρίβειας που «σαρώνει» την αγορά, βάζει σε «δεύτερες σκέψεις» στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά στην ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής των συγκεκριμένων οφειλών.

Παράταση για έναν ή δύο μήνα 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που συζητείται είναι η  παράταση ενός ή δύο μηνών στην εξόφληση των λεγόμενων «κορονοχρεών» -δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου ή Μαρτίου αντίστοιχα.

Τις τελικές αποφάσεις το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να τις λάβει μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Στο ΥΠΟΚ  αναμένουν να πάρουν στα χέρια τους και κάποια δεδομένα που αφορούν στον τζίρο των επιχειρήσεων τις πρώτες μέρες του Γενάρη, ώστε να σταθμίσουν όλα τα δεδομένα.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι αυτές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και ο οποίες είναι:

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.

  • Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.
  • Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.
  • Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Η ρύθμιση για τα πανδημικά χρέη αφορά:

  •  Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι, εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση

Εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση:

α) ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,

β) οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α’ 180) και αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και

γ) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr