ανοιγμα λιανεμπορίου

Απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από αυτό το Σαββατοκύριακο και άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου είναι το δύο άμεσα μέτρα «αποσυμπίεσης» του lockdown που θέλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Και τα δύο αυτά μέτρα, όπως και οι εναλλακτικές για την επαναλειτουργία των Λυκείων και των Γυμνασίων βρίσκονται στο τραπέζι της επιτροπής Τσιόδρα που συνεδριάζει από νωρίς το μεσημέρι. Εάν τελικώς οι επιδημιολόγοι δώσουν το «πράσινο φως» στις προτάσεις της κυβέρνησης, τότε τα πρώτα βήματα χαλάρωσης του lockdown είναι πιθανό να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Διχασμένοι οι επδημιολόγοι για την “αποσυμπίεση”

Εάν στην επιτροπή επικρατήσουν οι επιφυλάξεις που έχουν πολλοί επιστήμονες για το άνοιγμα δραστηριοτήτων την ώρα που καταγράφονται αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων, τότε οι ανακοινώσεις μπορεί να μετατεθούν για αύριο ή ενδεχομένως και την Παρασκευή.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, πάντως, το πρώτο βήμα που έχει ήδη «κλειδώσει», με την σύμφωνη γνώμη και των επιδημιολόγων, είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Αρα, κατά πάσα πιθανότητα, από το Σάββατο οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους στέλνοντας τον κωδικό 6 χρησιμοποιώντας και το ΙΧ. Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν οι μετακινήσεις σε άλλους δήμους μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Ανοιγμα του λιανεμπορίου την Δευτέρα ζητά το υπ. Ανάπτυξης

Στόχος, επίσης, είναι το άνοιγμα «με κάποιο τρόπο» και του λιανεμπορίου. Η εισήγηση που έχει καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων με φυσική παρουσία ύστερα από αποστολή μηνύματος στο 13032 και χρονικό όριο για τις αγορές, τις τρεις ώρες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε το πρωί στον Σκάι ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι το υπουργείο έχει εισηγηθεί μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής, για να μη μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν επιφυλάξεις.

Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή, για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως ή άλλως, όπως είπε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο «στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το  γκαζόν». Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι  εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Μητσοτάκης: Τα σχολεία θα έχουν προτεραιότητα στα self tests

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα και στην επαναλειτουργία των σχολείων με όπλο τα self tests, όπως κατέστησε σαφές και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Έχουμε πια στη διάθεσή μας και θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα προμηθευτούμε, τα λεγόμενα self-tests, τεστ ανίχνευσης του κορoνοϊού, τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικίας του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας:

«Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα self-tests, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων.

Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία, έτσι ώστε να δώσουμε στην επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά -ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά- στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια”.

Πηγή: economico.gr