Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν στον ΟΗΕ

Στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και την εμπρηστική ομιλία Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, δίνοντας σκληρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο και ενημερώνοντας έτσι την διεθνή κοινότητα για το εύρος της επικίνδυνης επιθετικότητας της Άγκυρας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα, τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και τις διαρκείς αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας.

Σκληρή απάντηση στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναμένεται να τονίσει:

  • Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές της και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της χώρας μας είναι εντελώς απαράδεκτες.
  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως βήμα διασποράς fake news και όχημα προπαγάνδας, με ανυπόστατους ισχυρισμούς και απαράδεκτες κρίσεις εις βάρος της Ελλάδας, που δεν συνάδουν με τους σκοπούς και τις αρχές του Ο.Η.Ε.
  • Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να χρησιμοποιεί το βήμα του Ο.Η.Ε., όταν είναι ο ηγέτης μιας χώρας που επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν είναι πια εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Ερντογάν οφείλει να γνωρίζει ότι για να μπορείς να επικαλείσαι κάτι, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει πρώτα να το σέβεσαι και να το τηρείς έμπρακτα ο ίδιος.
  • Η Τουρκία οφείλει να απαντήσει γιατί παραβιάζει συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει και εργαλειοποιεί τους μετανάστες, όταν τους καλεί τα τελευταία δύο χρόνια δημόσια σχεδόν και τους ενθαρρύνει να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να προχωρήσουν στην Ευρώπη.
  • Η Τουρκία οφείλει να απαντήσει για τις γενοκτονίες, για τις εισβολές σε γειτονικές χώρες, την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου, το casus belli απέναντι στην Ελλάδα και τις αγοραίες απειλές από θεσμικούς παράγοντες έναντι της χώρας μας.
  • Η Ελλάδα, αντιθέτως, σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, που δίνει άσυλο στους κατατρεγμένους, που προστατεύει κάθε μειονότητα, που δεν απειλεί κανέναν, που έχει το σεβασμό και την εκτίμηση όλης της δημοκρατικής και πολιτισμένης οικουμένης».
  • Ο κ. Ερντογάν και οι συνοδοιπόροι του οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και κυρίως δεν αμαυρώνεται από μυθεύματα και χυδαία προπαγάνδα. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ες αεί το προπύργιο, ο θεματοφύλακας του ελεύθερου κόσμου. Οι Έλληνες έχουμε διδάξει την ανθρωπότητα ότι η νέμεση ακολουθεί την ύβρη κάθε φορά»,

Η εισβολή στην Ουκρανία και η υπεράσπιση των βασικών αξιών

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο ζήτημα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις διεθνείς επιπτώσεις της. Αναμένεται να τονίσει:

  • Είμαστε πάλι αντιμέτωποι με μια κατάσταση, στην οποία καλούμαστε να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των δημοκρατιών μας. Το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά την κυριαρχία μιας χώρας στην οποία εισέβαλε μια μεγαλύτερη επιθετική δύναμη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που θα εδράζεται σε κανόνες.
  • Είναι πολύ σημαντικό να δικαιωθεί η Ουκρανία, όχι μόνο για το καλό της ίδιας της χώρας, αλλά προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr