Με μια σκληρή δήλωση για τις αντιδράσεις που έχειο προκαλέσει η απόφαση της ΕΛΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων στη διάρκεια του επετειακού τριημέρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου υπογράμμισε ότι «ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα» και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να δείξουν υπευθυνότητα στις κρίσιμες για τη χώρα ώρες που διανύονται, με την πανδημία του κοροναϊού να «σαρώνει».

«Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας»

Στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο. Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους. Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό. Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα».

Δείτε ακόμη: “Χτίζει” τετελεσμένα ο Ερντογάν σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο – Ποιά θα είναι η επόμενη κίνησή του. Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις

«Οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: προφυλάσσοντας την υγεία όλων. Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας».

Όλοι οι αρχηγοί σε από κοινού πρωτοβουλία τιμής

Υπογράμμισε, δε, ότι «η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών. Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

Δείτε επίσης

Συνάντηση Τσίπρα-Λινού: «Βλέπουμε ότι οι εξελίξεις δεν είναι θετικές σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή» (Video)

H RAND Corp. «αποδομεί» το ρωσικό μαχητικό Su-57: Δεν είναι και τόσο… 5ης γενιάς – Πού βρίσκεται το πρόβλημα

Πηγή: economico.gr