Την ενότητα του ΝΑΤΟ, αλλά και την αποφασιστικότητα της συμμαχίας να στηρίξει την Ουκρανία που δέχεται εισβολή από τη Ρωσία, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Τρεις συμφωνίες
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ηγέτες της συμμαχίας συμφώνησαν σε τρία βασικά πράγματα:
- Θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
- Θα συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία με τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και
- Θα ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, λόγω των ανησυχιών από τον πόλεμο.
Βοήθεια ενός δισ. δολαρίων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ. Ο Πούτιν παίρνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σχεδίαζε. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις προσπάθειες στήριξης προς την Ουκρανίας». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παρέχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αντιαεροπορικά συστήματα, αντιτεθωρακισμένα, πυρομαχικά και όπλα αποστέλλονται τώρα στην Ουκρανία. Σήμερα, ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χορηγήσουν πάνω από 1 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια».
Θα απαντήσουμε στη χρήση ΟΜΚ
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στη χώρα» ενώ ανακοίνωσε και νέες νέες κυρώσεις που αφορούν σε 400 Ρώσους. Ωστόσο, το πιο σκληρό μήνυμα του Μπάιντεν ήλθε όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδράσει, αν η Ρωσία αποκαλυφθεί ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής -υπάρχει συζήτηση για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων στην Ουκρανία-, οπότε και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, αν και τόνισε ότι «η διατήρηση των κυρώσεων είναι αυτό που θα σταματήσει τον Πούτιν».
Περί G20
Παράλληλα, έκανε εκτεταμένη αναφορά στο ζήτημα του αν η η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) λέγοντας ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του που είχε με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες. «Η απάντησή μου είναι ναι (σ.σ. να αποβληθεί), εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι αν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.


Πηγή: economico.gr