Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με ένα σκληρό μήνυμα – προειδοποίηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει το προκλητικό σόου Ερντογάν στα Βαρώσια και επιβεβαιώνει το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Κύκλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζουν ότι «η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, ήταν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» .

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» και προσθέτουν: «Ανησυχούμε βαθιά με τη μονομερή απόφαση για το άνοιγμα, ήταν μια προκλητική και αντιπαραγωγική απόφαση».

Το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται ως απάντηση στην σαφή τοποθέτηση Ερντογάν από τα Βαρώσια υπέρ της λύσης των δύο κρατών και της διχοτόμησης στην Κύπρο.

«Οι Τουρκοκύπριοι», είχε πει ο τούρκος πρόεδρος, «ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις που έχουν δεχτεί. Είναι προτεραιότητά μας να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού.

Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας».

«Ως χώρα εγγυητής», είχε προσθέσει, «εμείς και η ‘ΤΔΒΚ’ δεν ανεχόμαστε, πλέον, διπλωματικά παιχνίδια. Δεν μπαίνουμε σε καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η χώρα μας και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο και η οποία θα μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα».

Πηγή: economico.gr