Παππάς προανακριτική

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση στην Βουλή η συζήτηση επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής που προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός μίλησε «για στιγμή πολιτικής δικαίωσής του», ωστόσο από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας επισημάνθηκαν σειρά πράξεων που, όπως τόνισαν οι βουλευτές της ΝΔ, συνιστούν καταφανή παράβαση καθήκοντος.

«Νίκο μου, λεβέντη μου…»

Με τη φράση που αποδίδεται στον κ. Καλογρίτσα προς τον κ. Παππά «Νίκο μου, λεβέντη μου και καμάρι μου» άρχισε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής. Όπως παρατήρησε, δύο μάρτυρες καταθέτουν ότι με τη μεσολάβηση του πρώην υπουργού Ν. Παππά, «που έστησε το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», κλείστηκε η συμφωνία μεταξύ Χούρυ και Καλογρίτσα. «Πώς είναι δυνατόν ένας Υπουργός να κανονίζει ενόψει διαγωνισμού που αυτός έχει ετοιμάσει, συνεργασίες σχημάτων που μετάσχουν στον διαγωνισμό; Ποιος ήταν λοιπόν ο ρόλος του κ. Παππά. Θα δώσει ποτέ κανείς μια απάντηση; Σιωπή. Ούτε σήμερα ακούσαμε κάτι, ούτε στο Υπόμνημα που κατατέθηκε στην Επιτροπή» είπε ο κ. Κελέτσης, τονίζοντας: «Να λοιπόν, η παράβαση καθήκοντος».

Επισήμανε επίσης την κατάθεση στην επιτροπή από τον κύριο Τόμπρα, «ότι υπήρξε συνάντηση στο Μαξίμου -πάλι με τον Παππά- όπου εκεί προσπαθούσαν και αναζητούσαν λύση Παππάς, Χούρυ, Καλογρίτσας, για το πώς θα δοθεί, θα κατατεθεί η εγγυητική επιστολή και πως θα’ ρθουν τα 3 εκατομμύρια: Τι δουλειά έχει ο αρμόδιος Υπουργός [..] να κανονίζει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν τα σχήματα, τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσουν τις εγγυητικές, θα καταθέσουν τις εγγυητικές και πως τα χρήματα θα έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα; [..] Είναι ψευδή; Ποτέ δεν απαντήθηκε αυτό το ερώτημα. Ούτε από τον κύριο Παππά, ούτε κανέναν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Κελέτσης.

“Επιχείρηση ελέγχου των ΜΜΕ με παράνομες μεθοδεύσεις”

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης είχε τονίσει ότι μετά τον έλεγχο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, μέσω των εκλογών του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Όπως τόνισε, «για τη δικαστική εξουσία ανέλαβε ο Παπαγγελόπουλος, το δε σκέλος που είχε να κάνει με τα ΜΜΕ το ανέλαβε ο κ. Παππάς». «Η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ έγινε με παράνομες μεθοδεύσεις από τον τότε αρμόδιο υπουργό τον οποίο ο κ. Καλογρίτσας τον μνημονεύει ως “λεβέντη μου” και “καμάρι μου”» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλέυρη, τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη Παππά: «Ήθελε κανάλι με μπροστινό τον Καλογρίτσα το οποίο θα ελέγχεται 100% από τον κ. Παππά. Ο υπουργός που είχε τον έλεγχο του διαγωνισμού κανόνιζε τις συναντήσεις Καλογρίτσα – CCC. Ο υπουργός που έπρεπε να θέσει τους κανόνες και να απέχει από την διαδικασία μπήκε ως εγγυητής της διαδικασίας, και κανόνιζε να έρθουν τα λεφτά» είπε ο κ. Πλέυρης και συνέχισε: «Με εντολή Παππά, ο Βαξεβάνης στοχοποιούσε συζύγους πολιτικών αντιπάλων όπως την σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού. Τότε λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας ο Βαξεβάνης. Τώρα μάλλον αυτός σας δίνει τον τόνο» είπε ο κ. Πλεύρης.

Ν. Παππάς: Στιγμή πολιτικής δικαίωσης

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς έκανε λόγο για στιγμή πολιτικής δικαίωσης, καθώς – όπως είπε- η νομοθεσία του για τις τηλεοπτικές άδειες θωρακίστηκε από το ΕΣΡ και το ΣτΕ, παραμένει εν ισχύ, παρά τις τότε αντιδράσεις της Ν.Δ. Ανέφερε επίσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική «ομολόγησε» ότι δεν βρήκε επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα της δωροληψίας.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Ν.Δ., ανέφερε: «Γνωρίζατε ότι θα οδηγηθείτε σε φιάσκο. Γι’ αυτό είχατε συμπεριλάβει και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ως “αερόσακο” στη σύγκρουσή σας με την αλήθεια». «Τώρα προσπαθείτε να μας αποδώσετε πολιτικές ευθύνες για μία υπόθεση που περιγράφεται με την παροιμία “εκοιλοπόνα το βουνό και γέννησε έναν ποντικό”».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το κατηγορητήριο «κατέρρευσε» και το μόνο που απέμεινε είναι το αίτημα της πλειοψηφίας να ασκηθεί φορολογικός έλεγχος στις εταιρείες του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο μάλιστα «αρνηθήκατε να τον καλέσετε ως μάρτυρα». «Η στοχοποίησή του συμβάλει στη δημιουργία καχυποψίας», όπως είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η νομοθεσία απαγορεύει την κατοχή μετοχών αλλοδαπής. Εύχομαι οι εξηγήσεις, που καλείται ο κ. Μητσοτάκης να είναι επαρκείς. Το να μη δίνει εξηγήσεις γεννά ερωτηματικά, όταν στοχοποιείται ο εκδότης (Βαξεβάνης), τον οποίο εκ των υστέρων καλείτε για φορολογικό έλεγχο».

Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία αστική διαφορά μεταξύ του κ. Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, «που δεν έπρεπε να απασχολεί τη Βουλή». Παρατήρησε ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν ήταν μπροστινός κανενός, και ότι είχε βάλει 15 εκατομμύρια ευρώ για την τηλεοπτική άδεια. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε τελικά από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, επεσήμανε, «επιχειρείτε να με κατηγορήσετε ότι επεδίωξα να λάβει την άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ότι γνώριζα πως δεν μπορούσε να τη λάβει, ότι επιχείρησα να παραβιάσω τις προϋποθέσεις, αλλά… τελικά δεν τις παραβίασα και κ. Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια…».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr