Πομπέο Φανάρι

Σκληρό αποτύπωμα ρήξης στην σχέση Αγκυρας και Οιυάσιγκτον αφήνει η επίσκεψη Πομπέο στο Φανάρι – μια επίσκεψη που, δύο 24ωρα μετά την αναχώρηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών από την Κωνσταντινούπολη, εξακολουθεί να πυροδοτεί κύματα οργής από τον τουρκικό Τύπο.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της Cumhuriyet υπό τον τίτλο «Απειλή για την Τουρκία». Η εφημερίδα γράφει πως η επιλογή του Μάικ Πομπέο να επισκεφθεί μόνον το Φανάρι δείχνει ότι «το καθεστώς του Πατριαρχείου στο τουρκικό δίκαιο δεν έχει καμιά σημασία για τις ΗΠΑ».

« Βάσει των τουρκικών νόμων», τονίζει,  «η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου αφορά τους ορθόδοξους Τούρκους πολίτες και περιορίζεται στα θρησκευτικά τους δικαιώματα. Το Πατριαρχείο δεν είναι πολιτικός θεσμός, αλλά θρησκευτικός που υπόκειται στους τουρκικούς νόμους.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ισχυρίζονται πως η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου δεν περιορίζεται μόνο στην Τουρκία, αλλά είναι η ανώτερη θρησκευτική εξουσία για όλους τους ορθοδόξους παγκοσμίως.

Κατά την επίσκεψη Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Πατριαρχείο και κατά τις αντίστοιχες του Πατριάρχη στο εξωτερικό, το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται είναι ανώτερου επιπέδου.

Ο Πατριάρχης εμφανίζεται παγκοσμίως ως κάτοχος μιας θρησκευτικής και πολιτικής θέσης και καθεστώτος. Και ασκείται πίεση στην Τουρκία προκειμένου να εδραιωθεί νομικά το καθεστώς του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου που παρουσιάζεται ως θρησκευτικοπολιτικός παγκόσμιος ηγέτης.

“Κίνδυνος για θρησκευτικο-πολιτικό κράτος εντός Τουρκίας”

Ο Βαρθολομαίος φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ισχυρή στήριξη που του παρέχουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Επιδεικνύει συμπεριφορά θρησκευτικοπολιτικού ηγέτη που πηγάζει και από το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Στην περίπτωση που η Τουρκία υποκύψει στις πιέσεις για το καθεστώς του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, θα δημιουργηθεί θρησκευτικοπολιτικό κράτος εντός της Τουρκίας που δεν θα υπάγεται στο τουρκικό δίκαιο.

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, δίνει μηνύματα πέρα από κάθε προηγούμενο. Οι υπεύθυνοι των ΗΠΑ μετά από την πολύωρη επίσκεψη στο Πατριαρχείο, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν και μια μισάωρη επίσκεψη στη διεύθυνση μουφτήδων για να κλείσουν τα στόματα. Αντίθετα, πραγματοποίησαν μια φευγαλέα επίσκεψη στο Rüstem Paşa τζαμί, θέλοντας να στείλουν μήνυμα πως η Τουρκία υποτιμάται πολιτικά και θρησκευτικά».

Από την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, τονίζει ο αρθρογράφος, «αντλούμε την εντύπωση πως η επίσκεψη αποτελεί ισχυρή υποστήριξη στο Πατριαρχείο και βαριά απειλή για την Τουρκία».

Πηγή: economico.gr