Ευρωκοινοβούλιο Τουρκία

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία δρομολογείται από το Ευρωκοινοβούλιο, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ να δηλώνει ότι «η εμπιστοσύνη χάνεται όλο και περισσότερο» και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για ψήφισμα που θα ζητά οριστική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ.

Ψήφισμα για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η κρίσιμη ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για σήμερα και χθες το βράδυ ο Μάνφρεντ Βέμπερ προανήγγειλε ότι το μήνυμα που θα σταλεί προς την Τουρκία θα είναι «σκληρό» και «ισχυρό».

«Πιστεύουμε ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία διεύρυνσης για την Τουρκία» είπε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

Το ψήφισμα αφορά την έκθεση της Κομισιόν για τα πεπραγμένα της Τουρκίας, το 2019-2020, σχετικά με την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ενδέχεται για πρώτη φορά η πλειοψηφία της ολομέλειας να κρίνει ότι πρέπει να δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν η Τουρκία στις επόμενες εβδομάδες δεν αλλάξει πορεία σε σειρά κρίσιμων θεμάτων, η ΕΕ να προχωρήσει σε επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

“Σε ιστορικό χαμηλό οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ”

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια, η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που έλαβαν το λόγο, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες και την επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ. Το τελικό κείμενο για την Τουρκία θα ψηφιστεί σήμερα, στην πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ωστόσο επισημαίνεται ήδη ότι αν η Τουρκία δεν αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση, «η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σημείο και έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ΕΕ πρέπει να τις επανεκτιμήσει σε βάθος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Μεϊμαράκης: Ο Ερντογάν θέτει εαυτόν εκτός Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αυστηρό ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ζήτησε ήδη την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αλλάξει συμπεριφορά θα οδηγήσει την Ευρώπη στον πλήρη και οριστικό τερματισμό των συζητήσεων.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Έκθεση Προόδου κατά γενική ομολογία, είναι η χειρότερη για την Τουρκία γιατί ο Ερντογάν με τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά του θέτει από μόνος του εαυτόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να συσπειρώσει το ακραίο ακροατήριό του, βλέποντας ότι η δημοτικότητά του καταρρέει και η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών στρέφει το βλέμμα στη Δύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr